ŽELE SVOJA PRAVA

Članovi Dinama tužit će klub županijskom sudu

09.05.2011 u 21:15

Bionic
Reading

Točka na i recentnih turbulentnih događanja u Dinamu došla je u vidu javne prezentacije u organizaciji građanske inicijative Zajedno za Dinamo koja je održana u zagrebačkom Europskom domu

Nakon burnog ponedjeljka u Maksimiru, održana je i davno najavljena, treća javna tribina građanske inicijative Zajedno za Dinamo, koja uporno podsjeća javnost na nelegalnosti u upravljanju klubom čiji su članovi. Izvijestili su da je u pripremi tužba županijskom sudu, a među navijačima se nisu našli predstavnici kluba i resornog ministarstva, iako su pozvani.

Osvrnuli su se na posljednju skupštinu kluba održanu 12. travnja, za koju tvrde da nije zakonita jer poziv nisu dobili svi njezini članovi, a tijekom samog događaja glasovali su i novi članovi, koji još nisu bili ratificirani. Iako nije bio prisutan, poruku je poslao Mirko Čorić, legendarni povjerenik iz Splita, koji je toga dana isključen iz skupštine.

'Kao član NK Dinamo i član skupštine nisam dobio niti pozivnicu, čime mi je uskraćeno pravo sudjelovanja i ostvarivanja upravljačkih prava. To utječe na legalitet odluka takve skupštine i tražit ću da se ona ponovi, uz poništavanje njezinih odluka', poručio je Imoćanin koji živi u Splitu, a svi iz Inicijative dodaju da je iz skupštine izbačen jer je sudjelovao na njihovoj prošloj tribini.

'Kada, naglašavam kada, a ne ako, jer je to nezaustavljivo, Dinamo bude postavljen u zakonske okvire, nikada se više članovi uprava i skupština neće donositi ni u general-štabu ni na Pantovčaku niti unutar jedne obitelji, već će ih birati samo i isključivo članovi kluba', poručio je član kluba Saša Eckart, a inicijativa se pohvalila i podatkom da je proteklih mjeseci u klub učlanila 600 članova.

Istaknuli su da model 'jedan član - jedan glas' ima šest od osam ovosezonskih predstavnika u polufinalima Lige prvaka i Europske lige (svi osim Manchester Uniteda i Villarreala). U Barceloni predsjednika bira 57 tisuća članova, u Realu njih 21 tisuću, a Braga je ušla u finale s dvostruko manjim budžetom od Dinamovog.

Ponovili su da su protiv privatizacije kluba, jer smatraju da se tako slabi veza s navijačima i umanjuje odgovornost prema društvu, što dovodi do težeg pronalaženja sponzora. Uz to, privatizirani klubovi financijski su nestabilniji.

Među okupljenima su izlaganje slušala dva bivša igrača Dinama: Dražen Ladić i Domagoj Kosić. Legendarni vratar i rekorder po broju nastupa bio je jasan.

'Čitao sam dosta o ZZD-u i htio sam vidjeti kako to sve skupa izgleda. Slažem se s njihovim zahtjevima. Takav bi Dinamo i trebao biti.'

Domagoj Kosić bio je nešto opširniji.

'Slažem se s dečkima da neke stvari treba promijeniti, ali navijači će to puno efikasnije ostvariti ako će početi dolaziti na utakmice. I u vrijeme Croatije se sve pokrenulo s tribine. No, bez nereda i gluposti, jer ovako ispada da klubu navijači i ne trebaju, što sve nas koji smo bili unutra jako boli'.

Za kraj su navijači poručili da će zbog autističnosti kluba prema svojim članovima biti primorani podići tužbu koja je u pripremi, a na županijskom sudu će se naći kada dobiju novi Statut, koji im još nije dat na uvid.