NA ETIHADU 1:0

City dva kola prije kraja skinuo United s vrha

30.04.2012 u 22:50

Bionic
Reading

Mančesterski derbi, koji već godinama nije imao težinu kao ovaj u ponedjeljak navečer, priprao je novom bogatašu u gradu - to jest Cityju. Jedini pogodak zabio je Vincent Kompany u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena

Nakon jesenskih 6:1 na Old Trafordu, Mancini i društvo još su se jednom počastili 'crvenim vragovima' te su na svom Etihadu slavili s 1:0. I to posve zasluženo. A što je za njih još važnije, dva kola prije kraja preuzeli su vrh tablice, nakon što je United prije nekoliko tjedana već pratktički pospremio trofej za najbolju englesku momčad u svoje vitrine.

Stoper i kapetan domaće momčadi, belgijski reprezentativac Vincent Kompany, zabio je u prvoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena jedini pogodak na utakmici pogodivši glavom nakon ubacivanja Davida Silve iz kornera s desne strane. Silvi je to bila 14. ovosezonska premierligaška asistencija i prvi je asistent lige, dok je Cityju to bio 14. ovosezonski pogodak nakon kornera, što je najbolji učinak među premierligaškim klubovima.

Bili su igrači Roberta Mancinija u svakom pogledu bolja momčad od one Sir Alexa Fergusona, koja nije uputila niti jedan jedini udarac u okvir gola Joea Harta. Dogodilo se to 'crvenim vragovima' prvi put u Premierligi nakon utakmice protiv Arsenala 16. svibnja 2009. godine. Prema golu Unitedovi su nogometaši pucali svega četiri puta.

S druge strane, City je uputio na gol Davida De Gee 15 udaraca, od čega tri u okvir gola.

Tijekom svih 90 minuta Fergusonova je momčad bila zabrinjavajuće nedostojan suparnik moćnijemu domaćem sastavu, te stoga osam prosutih bodova prednosti u četirima posljednjim kolima, koliko je United imao viška u odnosu na City, uopće ne treba čuditi.

Začudilo je to svejedno škotskog menadžera gostujuće momčadi, koji se u 76. minuti utakmice žestoko verbalno sukobio s kolegom Mancinijem na pola puta između trenerskih klupa. Njihovi su ih suradnici uspjeli primiriti, a Ferguson je nakon utakmice ipak otišao stisnuti ruku suparničkom treneru.

Dva kola prije kraja City je na vrhu ljestvice, bodovno poravnat s Unitedom. Budu li bodovna stanja jednaka i na kraju sezone, naslov će pripasti 'građanima'.

Može li se nešto promijeniti do kraja? U 37. kolu United dočekuje Swansea, dok je City u gostima kod Newcastlea, a u posljednjem kolu, 13. svibnja City je domaćin Queens Park Rangersu, dok je United gost kod Sunderlanda.