PRVI DAN S JAR-OM 1-1

Čilić za 44 minute donio bod Hrvatskoj

16.09.2011 u 15:25

Bionic
Reading

Nakon prvog dana susreta između Južne Afrike i Hrvatske u borbi za ostanak u Svjetskoj skupini Davis Cupa rezultat je 1:1

Bod za Južnu Afriku u meču koji se igra u Potchefstroomu, gradu 120 kilometara udaljenom od Johannesburga, donio je Kevin Anderson pobijedivši Ivana Dodiga 6:3, 6:4, 3:6, 7:6 (5), dok je rezultat izjednačio prvi hrvatski reket Marin Čilić koji je prva dva seta dobio sa 6:0, 6:0 nakon čega je Izak van der Merwe predao susret.

Čilić je do pobjede stigao bez stresa. Razlika u kvaliteti između 26. i 128. tenisača svijeta je suviše velika i pitanje pobjednika niti jednog trenutka nije bilo upitno.

Čilić je sve nade van der Merwea u moguće čudo otklonio već u prvom setu kojeg je dobio 6:0, a kada ni u drugom setu nije uspio dobiti ni gem našem prvom reketu van der Merwe je procijenio da nema smisla trošiti energiju u trećem setu protiv puno boljeg protivnika i u dogovoru s izbornikom odlučio je predati susret nakon 44 minute igre.

U prvom meču dana Anderson je u izjednačenom meču u kojem su odlučivale nijanse pobijedio Dodiga. Bio je to prvi međusobni susret dvojice tenisača koji su gotovo susjedi na ATP ljestvici, Anderson je na 34. mjestu, a Dodig tri stepenice niže. Za obojicu je ovo najbolja sezona u karijeri i očekivanja kako će to biti izjednačen meč pokazala su se točnom.

U prvom setu gledali smo posve ravnopravnu igru, izuzev jednog Dodigovog 'crnog gema' koji je na koncu i odlučio set. Kod rezultata 3:2 Anderson je iskoristio slabiju igru suparnika i načinio break odluke. Potom je mirno priveo set kraju i nakon 38 minuta igre poveo je 1:0. Južnoafrikanac je igrao čvršće i odlučnije, imao je nešto bolji servis i već broj winnersa.

U drugom setu Dodig je popravio servis, no Anderson je i dalje igrao agresivnije. Više je riskirao što se pokazalo možda i ključnim. Dodig je kod rezultata 2:2 imao tri break lopte, no nije ih iskoristio. Kazna je uslijedila u sedmoj igri kada je hrvatski tenisač po drugi put u meču izgubio svoj servis. Anderson prednost nije ispustio i nakon sat i pol igre imao je veliku prednost.

Dodig se u trećem setu počeo daleko više kretati, napokon je zaigrao hrabrije i već u drugoj igri je oduzeo servis suparniku, a potom poveo i 3:0. U petom gemu je Anderson opasno stiskao, no kada je Dodig odbio sve njegove napade i poveo 4:1 bilo je jasno kako taj set neće izgubiti. Na koncu je Dodig nakon 57 minuta igre dobio set 6:3.

Početkom četvrtog seta činilo se kako će Dodig nastaviti s uzlaznom putanjom, posebice nakon što je kod rezultata 2:2 oduzeo servis suparniku. Međutim, već u idućem gemu je 'uprskao' i Južnoafrikanac se vratio u život. Obojica tenisača su potom mirno držala servise, pa je odlučivala trinaesta igra. Dodig je u 'tie-breaku' zapucao zicer na mreži, a potom imao i dvostruku servis pogrešku što su bili preveliki pokloni da ih Anderson ne iskoristi i nakon tri sata i 22 minute privede meč kraju.

U subotu je na rasporedu susret parova u kojem se sastaju Nikola Mektić i Antonio Veić protiv Kevina Andersona i Rika De Voesta, dok bi u nedjelju na igralište trebali izaći Marin Čilić i Kevin Anderson, a potom Ivan Dodig i Izak van der Merwe.