ČEKA SE MARIO

Čilić bez muke preko Troickog u finale

07.02.2009 u 18:50

Bionic
Reading

Marin Čilić je obavio pola zacrtanog plana hrvatskih tenisača u polufinalu zagrebačkog Indoorsa. Trenutno najbolji hrvatski tenisač svladao je 49. igrača svijeta, Srbina Troickog, rezultatom 6:2, 7:5 i ušao u drugi finale u godini

Prvi put tijekom tjedna tribine Doma sportova bile su ugodno ispunjene, skupilo se oko tri tisuće gledatelja. Kamilica na terenu trajala je uvodna četiri gema, nakon čega je Marin pritisnuo protivnikov servis i maratonski gem okončao iskorištenom četvrtom break loptom. Troicki je taj gem platio bolovima u leđima, do kraja seta dva je puta zvao fizioterapeuta.

Čilić je nanizao četiri gema i osigurao prvi set, dok je u drugom Troicki pružio odličan otpor. Iako u cijelom meču nije došao do break lopte, ukupno je osvojio sedam poena na servis Čilića, stabilizirao je svoj servis i ostao u igri do rezultata 5:5. Čilića je potjerao od mreže i pružao solidan otpor s osnovne linije, no u 11. gemu Marin je sjajnom serijom treći put uzeo servis i s lakoćom završio meč s konačnih 6:2, 7:5.

Tako je, nakon Ivana Ljubičića u zadnja tri izdanja, Marin Čilić nastavio tradiciju hrvatskih predstavnika u finalima ovog turnira. Svlada li Mario Ančić Čeha Hernycha, bit će to prvi hrvatski finale nakon Umaga 1990. godine.

Iza Marina su fascinantne brojke. Tijekom ovog turnira još nije izgubio set, a omjer pobjeda i poraza u godini narastao je na 12:1. Od Olimpijskih igara u Pekingu ovo mu je osmi turnir, a pobjedi li u finalu, bit će mu ovo treća titula u tom razdoblju. Od preostalih pet u četiri je ispao od člana top 10 svjetskog tenisa (Federer, Murray, Đoković, Del Potro), izvan kruga najboljih svladao ga je samo Kukuškin u St. Peterburgu. Previše da bi bilo slučajno.

'Nisam razmišljao o tom podatku, ali to je samo potvrda da sam postavio konstantu u svojim nastupima, i da sam spreman za proboj na vrh. Navikao sam se na ulogu favorita protiv nižerangiranih igrača, a u ovom mjesecu sam već obranio sve poene do Wimbledona. Ako budem dobar na turnirima iz masters serije bit će i napretka na ljestvici.'

Zadovoljan je prikazanim u ovom meču.

'Odigrao sam jako dobro, taktički odlično. Znam njegove slabosti i nametnuo sam svoj ritam. Servis me služio i nisam imao problema s kontrolom meča. Zadovoljan sam, važno je da je nastavljena tradicija nastupa Hrvata u finalu Zagreba. Ako bude dvoboj s Mariom neće biti puno nepoznanica, jer dobro se poznajemo. Važno će biti dobro ući u meč.'

Rekao je i kako će otkazati nastup u Marseilleu, jer mu novi sustav bodovanja ne dozvoljava veću mogućnost napretka na turnirima iz te kategorije.