ČELNIK HHO-A

Čičak brani Mamića i Markovića od Jovanovića!

29.03.2012 u 14:30

Bionic
Reading

HHO je u četvrtak pozvao sportske institucije i klubove, a posebno Hrvatski nogometni savez, da se suprotstave navijačkom nasilju i rasizmu u sportu, ali i, kako navodi, pokušaju politike da arbitrira i kadrovira u sportu, prozivajući resornog ministra Željka Jovanovića da je, umjesto suprotstavljanja takvom njihovom ponašanju, agresivne navijačke skupine pretvorio u svoje saveznike u borbi za preuzimanje vlasti u nogometu i drugim sportovima

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak u priopćenju neprihvatljivim smatra linč kojim su, navodi, od aktualne politike, dijela medija i arogantnih navijača izloženi predsjednik HNS-a Vlatko Marković, predsjednik Dinama Mirko Barišić i izvršni direktor tog kluba Zdravko Mamić te drugi pojedinci, igrači i njihove obitelji.

Atmosferu linča, dodaje Čičak, podgrijavaju novinari koji protivno svim profesionalnim i etičkim standardima u tekstovima i nastupima Mamića proglašavaju ludim, neuravnoteženim čovjekom za psihijatrijsku dijagnozu, ali i ministar sporta Jovanović svojom nekontroliranom retorikom.

Navijačke skupine, ističe, moraju shvatiti da za njih vrijede pravila kao i za slične skupine u svijetu koje djeluju po principu samopostavljenja, što iziskuje poštivanje pravne države i postojećih zakona te demokratsku samoregulaciju unutar skupine.

HHO poziva navijačke skupine u svim granama sporta da donesu etičke kodekse i pravila ponašanja svojih članova te iz svojih redova isključe huligane koji svojim ponašanjem nanose štetu navijačkim skupinama, klubovima i sportu u cjelini.

Istodobno, izražava iznenađenje činjenicom da državne strukture, ali i javnost u cjelini ne reagira i ne osuđuje rasističko i divljačko ponašanje huliganskih skupina, a proziva vlast da najavljuje promjene zakona koji su povezani sa sportom, a ne provodi ni postojeće.

Čičak u priopćenju napominje da je svjetski i europski princip da se politika ne smije miješati u sport i kulturu, ali i da je njezina dužnost barem deklarativno suprotstaviti se takvom ponašanju navijačkih skupina, što je, kaže, izostalo.


Umjesto toga ministar sporta Željko Jovanović i njegova savjetnička skupina, uspostavljena po novim političkim kriterijima, agresivne je navijačke skupine pretvorila u svoje sinergijske saveznike u borbi za preuzimanje vlasti u nogometu, košarci i u drugim 'nepoćudnim sportovima'. Ministar Jovanović samo za uši međunarodne javnosti govori protiv rasizma dok će na konkretna događanja u Hrvatskoj šutjeti, poručuje Čičak.

Dodaje da je europske standarde teško objasniti ministru koji s govorom mržnje članove HAZU-a proglašava prestarima te rabi neprihvatljivu retoriku smatrajući da 'nepoćudne' pojedince u nogometnoj organizaciji treba istrijebiti kao komarce pri isušivanju močvare.

To je fašistička retorika iz poznatog Goebelsovog filma o Židovima kao štakorima, navodi Čičak.

Neosporna je činjenica, ističe, da je hrvatski sport bremenit problemima kao odraz ukupnog stanja u hrvatskom društvu, zbog čega HHO podupire napore države da kazneno goni sve koji u sportu krše zakon te promjenu Zakona o sportu, ali u suradnji sa sportskim institucijama.

HHO u tom smislu poziva sportske institucije da se suprotstave svakom nasilju i rasizmu u sportu, ocjenjujući nužnim privremeni prekid utakmica u slučaju svakog incidenta poput bakljade ili rasističkog i uvredljivog ponašanja te pražnjenje dijela stadiona koji se tako ponaša, a sportske čimbenike poziva i da se suprotstave pokušaju politike da arbitrira i kadrovira u sportu.