UPORNA UNICAJA

Cibona već traži novog trenera, a otvara se i natječaj za izbornika?

02.06.2012 u 17:22

Bionic
Reading

Vodstvo Cibone već za subotu trebalo je sve organizirati i pripremiti u slučaju da Cibona ostvari treću pobjedu u nizu u finalnoj seriji protiv Cedevite te tako osvoji još jednu titulu prvaka Hrvatske

No ono na čemu vodstvo Cibone, osim fešte za igrače i prijatelje kluba, vjerojatno već radi neko vrijeme u tajnosti, jest potraga za novim trenerom jer, ako je vjerovati španjolskim kolegama s kojima smo razgovarali, Jasmin Repeša novi je trener Unicaje iz Malage.

Navodno je prije nekih sedam dana sve dogovorio, ali ipak, za razliku od izbornika nogometne reprezentacije Slavena Bilića, koji je uoči Eura javno objavio svoj odlazak u ruski Lokomotiv - Repeša želi otići kao gospodin i očekuje se da svoju odluku objavi nakon što s momčadi proslavi titulu prvaka. Uostalom, tu istu Unicaju odbio je u ožujku u dogovoru s čelnicima Cibone.

‘Repeša je trener Cibone danas i sutra, a za sve ostalo će biti vremena. Sve što budete željeli znati, bit će vam iskreno prezentirano’, rekao je uoči treće finalne utakmice Repeša i što je najbolje - govori istinu. Jer to Repešino ‘sutra’ može se zaista protumačiti kao jedan dan, a može i kao cijela sljedeća sezona. Odličan spin našeg ponajboljeg trenera…

‘Posvetimo se svi zajedno finalu, nečime što bi trebao biti praznik košarke. No, samo da bude jasno, ovo što se piše nema nikakve veze s istinom’, dodao je Repeša kojeg je očito zasmetalo što je informacija da se sve dogovorio sa čelnicima kluba s juga Španjolske procurila u javnost. Čak smo dobili informacije s nekoliko strana da je već polako počeo slagati momčad (Roko Leni Ukić s kojim je Repeša surađivao, a spominje se i Goran Suton...) no u to je teško povjerovati jer je potpuno posvećen finalu i osvajanju titule.

‘Mi bismo gospodina Repešu svakako pokušali zadržati i tako razmišljamo. Imamo dogovor s njime i on je još uvijek trener Cibone’, rekao nam je direktor kluba Antunović.

Legendarni hrvatski trener Mirko Novosel bio je kratak i jasan na tu temu:

‘Po meni bi Repeša napravio veliku glupost da ode u Unicaju koja ipak nije veliki europski klub kao, recimo, Real, Barcelona, Olympiakos, Panathinaikos ili Maccabi. Ovdje u Ciboni napravio je odličan posao i ostanak bi bio najbolje rješenje’, rekao nam je nedavno Novosel.

I dok Cibona što prije mora pronaći dobro i trajno rješenje za poziciju glavnog trenera, isti scenarij čeka i predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza Danka Radića koji će morati naći zamjenu za Repešu koji kao trener iz ACB lige ne smije voditi nacionalnu momčad. No Radić za to ima dovoljno vremena jer će Repeša, kao što je i obećao, odraditi kvalifikacije za Eurobasket u kolovozu.

Nakon toga slijedi duga stanka i tamo negdje oko Božića - po starom dobrom sistemu - očekuje se natječaj i imenovanje novog izbornika. Hoće li to biti Neven Spahija, što je velika želja njegova sugrađanina iz Šibenika Danka Radića, ili neko novo mlado ime, teško je reći. Velimir Perasović koji se nudio nakon otkaza Josipu Vrankoviću ni teoretski ne može biti u kombinacijama jer je produžio ugovor sa španjolskom Valencijom, tako da zbog pravila ima crveno svijetlo.

No isto tako je teško pogoditi koji će trener preuzeti Cibonu. Hoće li to biti bivši kapetan Cibone Veljko Mršić, koji se dokazao s juniorima Cedevite, novim prvacima Hrvatske? Ili će možda riskirati s trenerom juniora Josipom Sesarom? Na tržištu su još imena poput Danijela Jusupa, Pine Grdovića, Ivice Burića i mnogih drugih. Nije nemoguće da Cibonu nakon dugo vremena ponovno preuzme Neven Spahija, iako je javno kazao da se ne vidi u Hrvatskoj.

Sistemom eliminacije dodajmo da se Mršića po španjolskim medijima spominje kao sigurnog Repešinog pomoćnika u Unicaji, što je i logično jer je Mršić u tom klubu ostavio dubok trag kao igrač, a poznaje i jezik te sve tajne snažne ACB lige. Druga struja Repeši nameće svježe umirovljenog igrača Jorgea Garbajosu, ali otom potom.

Po kuloarima se spominje da bi novi trener Cibone mogao postati malo poznati Ivan Velić koji je sa Širokim, prvakom BiH i najugodnijim iznenađenjem ABA lige, imao sjajnu sezonu.

Tko god sjeo na klupu 'vukova', ipak je jedno sigurno; trener sto posto neće biti Aco Petrović, trenutačni izbornik Bosne i Hercegovine, iako bi to za navijače bilo dobro rješenje. Naime, dok su na čelu Cibone Zdenko Antunović i Nikša Prkačin, koji s Acom nisu u dobrim odnosima, to je nemoguća misija.

U svakom slučaju, čeka nas zanimljivo ljeto na potezu od Savske (Cibona) do Lipovečke (HKS).