KATALONIJA U SUZAMA

Chelsea s deset igrača do finala Lige prvaka

24.04.2012 u 22:35

Bionic
Reading

Prvi finalist Lige prvaka je Chelsea. Englezi su nakon pobjede u prvom susretu od 1:0 u uzvratu na Camp Nou odigrali 2:2 s Barcelonom te su se plasirali u završnicu koja se igra u Münchenu. Premijerligaš tamo sada čeka boljeg iz okršaja Real Madrida i Bayerna (1:2)

Prokletstvo za europskog prvaka se nastavlja. Od kada je utemeljena Liga prvaka nikada nitko nije obranio naslov. Neće to uspjeti ni Barceloni čiji je pobjednički hod u polufinalu u dramatičnom uzvratu zaustavio Chelsea. Slatka je to osveta engleskog predstavnika koji još uvijek pamti krađu iz 2009. Bila je to i četvrta utakmica Chelsea na Camp Nou zaredom, a da nije poražen.

U prvih 45 minuta vidjeli smo sve ono najbolje (golove), ali i najgore (ozljede, isključenja) što nogometna utakmica može ponuditi.

Messi je odmah na početku promašio sjajnu priliku, a najbolji igrač svijeta je i nešto kasnije zapucao novi zicer, tada mu je obranio Čech. U međuvremenu su obje momčadi bile prisiljene na po jednu izmjenu u zadnjoj liniji.

Prvo je u 12. minuti zbog ozljede kod Engleza igru morao napustiti Cahill, a nešto kasnije u 26. minuti van je morao i domaći stoper Pique kao posljedica nokauta od vlastitog vratara Valdesa.

Barca je cijelo vrijeme dominirala, Chelsea je bio stisnut u svojih 20 metara i izgledalo je kako je samo pitanje vremena kada će Katalonci promaći rješenje za gostujući zid. U 35. je Cuenca prošao po lijevoj strani i gurnuo loptu u kazneni prostor Chelsea gdje usamljenom Busquetsu nije bilo teško gurnuti je u praznu mrežu.

Samo tri minute kasnije John Terry je s leđa koljenom udario Alexa Sancheza, Čileanac je pao, a sudac je pokazao crveni karton gostujućem kapetanu. Neshvatljiv potez jednog od najiskusnijih igrača u redovima premijerligaša.

Brojčanu nadmoć Katalonci su naplatili u 44. minuti kada je Messi proigrao Iniestu, a ovaj je bio precizan. I taj pogodak izazvao je prosvjede kod suparnika koji su smatrali da je Španjolac bio u zaleđu. U tim trenucima 'blues' je bio poput razbijene vojske, ali…

Kao i u prvom susretu, tako je i u drugom sudačka nadoknada bila sretna za Di Matteovu družinu. Meirelles je pronašao Ramiresa koji je istrčao pred Valdesa te ga lobao za 2:1. Sada je Chelsea bio u finalu.



Nastavak je krenuo novom situacijom koja bi na 'Otoku' sigurno izazvala žestoke prosvjede, ali... Drogba je u 48. minuti uklizao, Fabregas pao, a sudac sa zadrškom pokazao na bijelu točku. Izvođač je bio Messi, no njegov je udarac završio na gredi.

I dalje je Barcelona napadala, ali iako je Chelsea rijetko dolazio na polovicu domaćina, kada se to dogodilo, u redovima katalonske obrane bilo je panike, a pune tribine Camp Noua su strahovale.

Zadnjih 20 minuta gledali smo igru na samo jedan gol, pomalo je sve to izgledalo smiješno te nije ličilo kao da je riječ o velikom nogometu, budući da se sva akcija događala na 25 metara od Čechovog gola.

U 82. Barca je zabila, ali je pogodak opravdano poništen zbog zaleđa Danija Alvesa, a samo minutu kasnije Messi je uzdrmao vratnicu. Do kraja susreta pucali su Katalonci sa svih strana. I tada opet ta sudačka nadoknada, kobna za Barcelonu. Torres je ostao sam, sjurio se s centra prešao Valdesa i zabio za 2:2 i za prolazak Chelsea u drugo finale Lige prvaka u povijesti (2008.).

Statistika će reći da je Barcelona imala loptu u posjedu 72 posto, tri puta više udaraca prema vratima, nadmoć u kornerima je bila 10-1, no broje se samo golovi.

Liga prvaka, Završnica
Barcelona 2 2 Chelsea
Strijelci
1:0 S. Busquets (35') 2:0 A. Iniesta (44')
2:1 Ramires (45') 2:2 F. Torres (90')
Sastavi
V. Valdés
J. Mascherano
C. Puyol
G. Pique (26' D. Alves)
S. Busquets
Xavi
A. Iniesta
L. Messi
A. Sánchez
I. Cuenca (68' C. Tello)
F. Fabregas (74' S. Keita)
P. Cech
J. Terry
G. Cahill (12' J. Bosingwa)
A. Cole
B. Ivanović
F. Lampard
R. Meireles
J. Mikel
Ramires
J. Mata (58' S. Kalou)
D. Drogba (80' F. Torres)
Žuti kartoni
A. Iniesta 50'
L. Messi 71'
J. Mikel 32'
Ramires 44'
B. Ivanović 49'
P. Cech 59'
F. Lampard 72'
R. Meireles 89'
Crveni kartoni
J. Terry 37'