UKLETI MOYES

Chelsea preokretom osvojio peti FA kup

30.05.2009 u 17:50

Bionic
Reading

Nogometaši Chelseaja u finalu FA kupa svladali su Everton rezultatom 2:1 i tako svog trenera Guusa Hiddinka s trofejem ispratili natrag na posao izbornika Rusije

Iako je trener Evertona David Moyes od kolega već treći put izabran za najboljeg stratega Premiershipa, Škot ni u sedmoj sezoni nije uspio donijeti trofej na Goodison.

Početak utakmice donio je šok za favorizirani Chelsea. Bivši napadač Manchester Uniteda Louis Saha primio je loptu na 15 metara i ljevicom je zakucao u mrežu iznenađenog Petera Cecha. Everton je poveo već nakon 25 sekundi dvoboja.

No Chelseaju nije dugo trebalo da se vrati u susret i više od 90.000 gledatelja na Wembleyju je nakon 20 minuta vidjelo novi pogodak. Malouda je idealno centrirao, a Didier Drogba razornim udarcem glavom postigao svoj peti gol u petom nastupu u finalima engleskih kupova. Od 1993. do danas u finalu FA kupa na Wembleyu nisu obje momčadi zabile gol.

Chelsea je bolje ušao u drugi dio, a pogodak odluke dočekali su u 72. minuti susreta. Nakon kombinacije Ballacka i Anelke lopta je došla do Franka Lamparda, koji namješta loptu na ljevicu i s 20 metara je sprema iza vratara Howarda. Do kraja susreta Chelsea je zabio još jedan. Malouda je iz daljine pogodio gredu, lopta se odbila iza gol linije i vratila u polje, no sudac Webb nije priznao gol.

Ipak, Everton nije našao put povratka i ta pogreška neće se pamtiti. Konačnim rezultatom 2:1 Chelsea je došao do petog naslova u FA kupu (1970, 1997, 2000, 2007, 2009), a igračem dvoboja proglašen je lijevi bek pobjednika Ashley Cole.