2:0 KONTRA 'REDSA'

Chelsea do četvrtog naslova u posljednjih šest sezona

05.05.2012 u 21:24

Bionic
Reading

Nogometaši Chelseaja pobjednici su 131. izdanja najstarijeg klupskog natjecanja svijeta - engleskog FA Cupa

Momčad privremenog trenera Roberta Di Mattea je na Webleyju s 2-1 bila bolja od Liverpoola Kennyja Dalglisha. Pogocima Ramiresa iz 11. i Didiera Drogbe iz 52. minute utakmice Chelsea je pobjegao na, pokazalo se, nedostižnu prednost, iako je do kraja susreta Liverpool mogao barem do izjednačenja.

Ramires je nakon krasnog dodavanja Juana Mate izbio jedan na jedan s golmanom liverpulske momčadi Pepeom Reinom, te ga bez većih problema savladao poslavši loptu u bliži kut. Dirao je Španjolac loptu, ali je udarac bio toliko jak da ju nije uspio dovoljno skrenuti da ode pored gola.

To je ujedno bio i jedini udarac u okvir gola u igrom siromašnih prvih 45 minuta. Na sreću preko 89 tisuća gledatelja, razina nogometa je u drugom dijelu porasla, te se u njemu zaista moglo uživati.

Najprije je Drogba u 52. minuti, nakon proigravanja Franka Lamparda, zabio za 2-0. Uposlio je Lampard Bjelokošćanina sjajnom loptom u šesnaesterac Liverpoola, a ovaj ju je lijevom nogom poslao kroz noge Martinu Škrtelu, te u "malu mrežicu" nemoćnog vratara Reine. Bio je to četvrti gol Drogbe u četiri finala FA Cupa, čime je postao jedini igrač kojem je to pošlo za nogom.

Nakon drugog primljenog pogotka Dalglish je u igru odlučio poslati Andyja Carrolla, a ovaj mu je umalo donio potpuni preokret. Nepunih 10 minuta otkako je ušao, bivši napadač Newcastlea zabio je za smanjenje na 2-1. Stuart Downing je ukrao jednu loptu Bosingwi, ona je došla do Carrolla koji prolazi Terryja i šalje neobranjivu "bombu" u gornji desni kut Petra Čecha.

Isti je igrač umalo u 82. minuti bio strijelac izjednačujućeg pogotka. Carroll je jednu ubačenu loptu s nekoliko metara glavom poslao prema golu, činilo se da će ući ali ju je Chelseajev vratar vršcima prstiju izvadio malo unutar gol-crte. Uslijedili su žestoki protesti kod glavnog i pomoćnog suca zbog nepriznavanja pogotka, a najžustriji je bio Urugvajac Luis Suarez koji je u konačnici zaradio žuti karton zbog prigovaranja.

Ponovljene snimke pokazale su da lopta nije cijelim obujmom prešla gol-crtu, tako da je odluka linijskog i glavnog suca bila na mjestu.

Pritiskao je Liverpool do kraja, bio je bolja momčad, ali nije uspio doći do izjednačenja. Ovo je čak sedmi put u klupskoj povijesti da je liverpulski klub natjecanje u FA Cupu završio kao gubitnik u finalu. Jedino Everton ima više drugih mjesta u povijesti (8).

S druge strane, ovo je bio sedmi naslov za londonski satav, te čak četvrti u posljednjih šest sezona.

Recimo i da je ovo bio tek četvrti put u posljednjih 19 utakmica da su obje momčadi u finalu FA Cupa zabile pogodak.