IZ GRČKOG KUTA

Charisteas: Pobjedom nad Hrvatskom vratiti osmjeh Grcima

05.10.2011 u 14:14

Bionic
Reading

Angelos Charisteas (31) priznao je da je ponosan što se vratio u grčku reprezentaciju prvi put nakon lanjskog Svjetskog prvenstva. Iskusni napadač će konkurirati za sastav u dvoboju protiv Hrvatske u petak

Utakmica u Pireju mogla bi biti presudna za rasplet skupine F u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. godine. Hrvatska trenutno ima 19 bodova, a Grčka bod manje, s time da obje reprezentacije nakon međusobnog dvoboja imaju na rasporedu još jednu utakmicu. Hrvatska će biti domaćin Latviji, dok će Grčka u goste Gruziji.

'Naša je reprezentacija pod vodstvom Fernanda Santosa još uvijek neporažena, a najveća joj je kvaliteta defenzivna igra. Santos je stalno u potrazi za igračima koji pokazuju dobru formu u svojim ligama i nije ga strah napraviti promjene, pružiti priliku mlađim igračima ili onima poput mene. Provjerava igrače u klubovima, prati njihov napredak i ako misli da su u formi, poziva ih u reprezentaciju. To je iznimno važno za moral momčadi i velika promjena u odnosu na prošlost', objasnio je Charisteas, strijelac pobjedničkog pogotka za Grčku protiv Portugala (1-0) u finalu EP-a 2004. godine.

Osvrnuo se potom i na hrvatsku reprezentaciju.

'Hrvati će biti teški suparnici jer posjeduju sjajnu nogometnu vještinu i fizički su jaki. Međutim, mi smo vrlo dobri na svome terenu, a u prošlosti smo već dokazali da imamo karakter i mentalnu snagu kada smo pod pritiskom.'

Grčka trenutno prolazi kroz teška vremena, zemlja je na rubu financijskog kolapsa, a štrajkovi su postali svakodnevica.

'Ne mogu vam opisati šok koji sam doživio kad sam vidio situaciju izbliza. Nakon deset godina igranja u inozemstvu, sada vidim da su lica ljudi drugačija. Očita je zabrinutost za budućnost u njihovim očima. Ne znam što će se dogoditi, ali nadam se da nešto hoće jer je moral nacije na niskim granama. Nadam se da ćemo u petak ljudima vratiti osmijeh na lica pobjedom protiv Hrvatske i približavanjem Euru. Važno je da makar na jednu noć Grci zaborave svoje brige. Nogomet ima tu moć', zaključio je napadač Panetolikosa.