liga prvaka

Četiri gola Josipa Iličića u fantastičnoj utakmici Valencije i Atalante; RB Leipzig preko Mourinhovog Tottenhama do četvrtfinala

10.03.2020 u 23:22

Bionic
Reading

Debitanti u nokaut fazi Lige prvaka, talijanska Atalanta i njemački Red Bull Leipzig, prva su dva kluba koja su izborila plasman u četvrtfinale elitnog natjecanja europskih klubova, izbacivši španjolsku Valenciju i engleski Tottenham...

Red Bull Leipzig je pred svojim navijačima svladao Tottenham sa 3:0 (2:0) i s ukupnih 4:0 prošao u četvrtfinale. Dva gola za domaću momčad postigao je kapetan Marcel Sabitzer (10, 21), a konačnih 3:0 postavio je Emil Forsberg (87).

Valencija je ugostila Atalantu pred praznim tribinima na Mestalli. Gosti su nakon 4:1 u prvoj utakmici slavili i u uzvratu sa 4:3 (2:1), a sva četiri gola za Atalantu postigao je Josip Iličić (3-11m, 43-11m, 71, 82), dok je za Valenciju dvostruki strijelac bio Kevin Gameiro (21, 51), a jedan gol postigao je Ferran Torres (67).

Samo 21 minuta trebala je nogometašima RB Leipziga da utrostruče prednost koju je momčad Juliana Nagelsmanna donijela iz Londona, a za oba pogotka zaslužan je bio kapetan Marcel Sabitzer.

Austrijski reprezentativac je u 10. minuti uputio precizan i dovoljno snažan udarac sa 20 metara, koji vratar Tottenhama Hugo Lloris nije uspio zaustaviti. Samo 11 minuta poslije Sabitzer je pravovremeno utrčao na prvu stativu, gdje je sa sedam metara na ubačaj Angelina glavom poslao loptu u mrežu.

Nijemci su postigli još jedan pogodak, ali je strijelac Thiemo Werner bio u zaleđu te je njegov pogodak opravdano poništen.

Momčad Josea Mourinha stvorila je u prvom poluvremenu tek jednu dobru priliku, ali je udarac Lo Celsa domaći vratar Gulacsi odličnom paradom spriječio pogodak.

Ako su u prvom poluvremenu ostavili siromašan dojam, igrači Tottenhama nisu bili ništa bolji ni u nastavku. Nijemci su kontrolirali zbivanja na terenu, bili opasnija momčad i još jednim pogotkom potvrdili zasluženi plasman u četvrtfinale.

Tek što je ušao u igru u 87. minuti u prilici se našao Šveđanin Emil Forsberg i poslao loptu u mrežu pokraj nemoćnog Llorisa za konačnih 3:0.

  • +7
Red Bull Leipzig - Tottenham Hotspur, Liga prvaka, 10.3.2020. Izvor: Profimedia / Autor: John Walton / PA Images / Profimedia

Sablasno prazna Mestalla dočekala je dvoboj Valencije i Atalante, a postala je još hladnijom kad su gosti već u 3. minuti postigla pogodak za vodstvo i ukupnih 5:1. Josip Iličić se prošetao kroz obranu Valencije, 'lažnjakom' na leđa bacio Diakhabyja koji mu je u padu pokupio nogu i skrivio kazneni udarac. Slovenski reprezentativac je sam izveo jedanaesterac i po sredini vrata poslao loptu u mrežu.

U 21. minuti domaća momčad je dobila razlog za malo veselja. Kevin Gameiro iskoristio je pogrešku Atalantine obrane i iskoristio ju za izjednačujući pogodak. U tom su trenutku još tri gola bila potrebna 'šišmišima' da izbore produžetak.

No, u 43. minuti je i taj scenarij propao. Nesretni Francuz Mouctar Diakhaby skrivio je još jedan kazneni udarac. Ovoga puta je rukom spriječio put lopti, što rumunjski sudac Hategan nije vidio, ali je iskoristio VAR sustav i nakon što je pregledao snimku dosudio još jedan jedanaesterac. Josip Iličić je još jednom bio precizan i postigao svoj treći od šest Atalantinih pogodaka Valenciji.

U 51. minuti utakmica je pretvorena u natjecanje Gameira i Iličića. Francuski napadač ubacio se među Atalantine braniče i sa pet metara, na ubačaj Torresa, glavom poslao loptu u mrežu za svoj drugi pogodak u ovom dvoboju.

U 67. minuti dobili smo novo ime na listi strijelaca. Iličić je izgubio loptu na sredini terena. Parejo odličnom loptom izbacio Ferrana Torresa koji je iskoristio istrčavanje gostujućeg vratara Sportiella i preciznim lobom pogodio mrežu za vodstvo 3:2.

Nada domaćih u čudesan preokret brzo je ugasla. Otvorenu igru Valencije gosti iz Bergama iskoristili su za opasne kontranapade. Jedan takav izveli su u 71. minuti. Josip Iličić je dobio loptu na 20 metara, došetao se do ruba kaznenog prostora i preciznim udarcem sa 15 metara postigao svoj prvi 'hat-trick' u Ligi prvaka.

  • +7
FC Valencia - Atalanta Bergamo, Liga prvaka, 10.3.2020. Izvor: EPA / Autor: UEFA / HO

Slovenski nogometaš se pobrinuo da njegova momčad ostvari još jednu pobjedu. Nova dobro odigrana kontra u 82. minuti, u kojoj je Freuler proslijedio loptu do Iličića, završila je preciznim udarcem slovenskog napadača za konačnih 4:3.

Šteta što se igralo bez navijača koji bi definitivno uživali u ovoj golijadi 'šišmiša' i Atalante. No, bez obzira na sve zabrane, ispred stadiona se uoči utakmice okupilo nekoliko tisuća najvatrenijih domaćih navijača koji su dočekali svoje igrače...

Hrvatski reprezentativac Mario Pašalić bio je u početnoj postavi Atalante, a igrao je do 83. minute.

U srijedu su na rasporedu nove dvije uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka. Liverpool na Anfieldu hvata zaostatak od jednog pogotka (0:1) protiv madridskog Atletica, a PSG će pred praznim tribinama Parka prinčeva pokušati nadoknaditi zaostatak (1:2) protiv dortmundske Borussije.