KVALIFIKACIJE ZA EP

Červar: Jaka nam je skupina, ali prolazimo

12.04.2010 u 15:01

Bionic
Reading

Hrvatski rukometaši u kvalifikacijama za EP u Srbiji će igrati sa Španjolskom, Rumunjskom i Litvom, a da skupina nije laka svjestan je i izbornik Červar koji bez obzira na imena protivnika vjeruje u prolaz, a njegovo razmišljanje dijele i reprezentativci

'Nikada nam do sad nije bilo lako, pa tako nije ni ova skupina, ali vjerujem u prolaz,' izjavio je u ponedjeljak hrvatski rukometni izbornik Lino Červar komentirajući ždrijeb kvalifikacijskih skupina za EP u rukometu koje će se održati 2012. u Srbiji.

'Skupina nije laka, poštujemo sve ekipe, ali naravno očekujem prolaz i nastup na završnici Europskog prvenstva u Srbiji', izjavio je Červar. Hrvatska igra u skupini 2 sa Španjolskom, Rumunjskom i Litvom.

'Poštujem Rumunje, imaju jak klupski rukomet. Ove godine Constanta je pobijedila Montpellier kod kuće u Ligi prvaka, znači da nas očekuje teško gostovanje. Litvu sam gledao na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, izbacili su Makedoniju. Respektiramo ih, ali mi smo protiv Litve favoriti. O Španjolcima sve znamo, kao uostalom i oni o nama', dodao je Červar.

Hrvatski rukometaši našu skupinu ocjenjuju zanimljivom i ne baš laganom, ali također vjeruju u prolaz.

'Dobra je skupina, bit će zanimljivih utakmica, tu prvenstveno mislim na Španjolce o kojima sve znamo. Nadam se da će mladi iznijeti i ove kvalifikacije kao što su i prošle da se mi stariji ne moramo puno trošiti. O svim protivnicima sve najbolje, poštujemo ih, ali očekujem prolaz', rekao je Balić.

Blaženko Lacković je kazao kako misli da je naša reprezentacija favorit jer prve dvije reprezentacije idu dalje.

'Mislim da smo favoriti budući da dvije ekipe idu dalje, ali to treba pokazati na terenu. Jako me veseli što igramo sa Španjolskom, imat ćemo dvije odlične utakmice doma i vani. Rumunje respektiram, ali mislim da ne bi trebalo biti problema i da ćemo se kvalificirati za završnicu', kazao je Lacković.

Manuel Štrlek je dodao da 'skupina nije laka, ali ja sam siguran u naš prolaz.'

Zadovoljstvo skupinom izrazio je i Ivan Čupić: 'Zadovoljan sam ždrijebom, dobro je ispalo. Također nam je i raspored dobar. Važan je start, moramo dobiti Rumunjsku doma i Litvu vani, osvojiti 4 boda i onda mirno na Španjolsku. Budući da dvije reprezentacije idu dalje, mi i Španjolci smo apsolutni favoriti i mislim da ne bi trebalo biti problema glede plasmana na EP.'

Ukupno će se igrati 7 kvalifikacijskih skupina s po 4 momčadi, a u završnicu će se plasirati najbolje dvije reprezentacije iz svake skupina nakon 6 kola po sistemu 'svatko sa svakim doma i vani'. Hrvatska će igrati u Skupini 2 protiv Španjolske, Rumunjske i Litve.

Termini odigravanja utakmica su:
1. kolo - 27./28. listopada 2010. (Hrvatska - Rumunjska)
2. kolo - 30./31. listopada 2010. (Litva - Hrvatska)
3. kolo - 09./10. ožujka 2011. (Španjolska - Hrvatska)
4. kolo - 12./13. ožujka 2011. (Hrvatska - Španjolska)
5. kolo - 08./09. lipnja 2011. (Rumunjska - Hrvatska)
6. kolo - 11./12. lipnja 2011. (Hrvatska - Litva)