KONGRES EHF-A

Čelnici HRS-a raspravljaju o korupciji

23.10.2009 u 15:30

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) Sandi Šola, izvršni dopredsjednik Zoran Gobac i glavni tajnik Damir Poljak otputovali su na Cipar gdje će u Limassolu ovog vikenda sudjelovati na 10. Izvanrednom kongresu Europske rukometne federacije (EHF)

Predsjednik Šola ujedno će sudjelovati u redu Predsjedničke konferencije, sastanka svih predsjednika zemalja članica EHF-a. Delegati će na Cipru raspravljati o nekoliko točaka od kojih su najznačajnije primjena i provedba Antikorupcijskog zakona i Zakona o poštenom natjecanju te usvajanje novog sustava glasovanja o domaćinstvu i kvalifikacija za Europska prvenstva.

'Želja predsjednika Tora Liana i ostalih čelnika europske federacije je u statut EHF-a unijeti odredbu da korupcija, podmićivanje, manipulacija i slični oblici lošeg ponašanja narušavaju temeljne principe rukometa kao sporta. Također, u Stegovni će se propisnik uvesti i kazne za svaki oblik takvog ponašanja. Vjerujem da one neće biti male', najavio je glavni tajnik HRS-a Damir Poljak.

Za Hrvatsku je zbog kandidature za dobivanje Europskog prvenstva 2014. godine važan dio u kojem će se odlučivati o sustavu glasovanja za domaćinstva EP-a.

'Ukoliko prijedlog prođe odluke o domaćinstvu EP-a donosit će Izvršni odbor EHF-a, a ne kao do sad skupština. Mijenjat će se i sustav kvalifikacija, no ne bitno, gledano iz naše perspektive. Naime, EHF želi postići što zanimljivije kvalifikacije. Tako će najprije slabije rangirane reprezentacije odigrati kvalifikacijske turnire, a pobjednici tih turnira ući će u kvalifikacijske skupine. Bit će manji broj skupina, ali i sve manje susreta koji će završavati velikom razlikom u korist pobjednika. Dakle, kvalifikacije će postati malo teže,' dodao je Poljak uoči odlaska na Cipar.