ABA FINAL FOUR

Cedevita slomila Partizan i ušla u finale

Bionic
Reading

Zagrebačka Cedevita uspjela je vrhunskom obranom i velikom borbom nadigrati peterostruke prvake ABA lige Partizan rezultatom 68:56 i skinuti ih s trona. Igrači trenera Anzulovića u finalu će igrati protiv domaćina Maccabija

Junak večeri svakako je Amerikanac Chris Owens (18 koševa) koji je eksplodirao u posljednjoj četvrtini. Indisponirana momčad Partizana previše je griješila, a oslabljena Cedevita (Matjaž Smodiš nije doputovao zbog ozljede) više je željela pobjedu i u ponedjeljak navečer igrat će u finalu (čeka pobjednika para Maccabi - Budućnost).

Sunčani dan u Tel Avivu i prepune plaže bile su jedan od krivaca što domaća košarkaška publika nije u većem broju došla pogledati prvo polufinale između Cedevite i Partizana.

No, po kvaliteti košarke koja je pokazana u prvom poluvremenu, nisu baš ništa propustili. Cedevita je prvi koš iz igre zabila tek nakon sedam i pol minuta (Bilan), a igrači Partizana gubili su lopte (devet u prvom dijelu) i promašivali slobodna bacanja (3-7), tako da se na poluvrijeme otišlo s minimalnom prednošću zagrebačke momčadi 34:32 (trica Drapera sa sirenom!).

U trećoj četvrtini, očito nakon još jedne 'bukvice' trenera Anzulovića, igrači Cedevite uspjeli su spojiti nekoliko lijepih akcija i otići na plus devet (43-34). No Partizan se zahvaljujući mlitavoj igri Cedevite uspio vratiti na 41:46 na kraju treće četvrtine.

U posljednjoj četvrtini napokon se probudio i Vedran Vukušić koji je 6:15 minuta prije kraja utakmice zabio tricu za vodstvo 57:49.

Nakon toga činilo se da će do kraja držati visok nivo koncentracije, no ponovno smo vidjeli reprizu s početka utakmice. Pogreške s jedne i druge strane, puno sviranih osobnih pogrešaka i još više izgubljenih lopti. Kod 59:50 Chris Warren promašio je tricu za moguće vodstvo od 12 koševa razlike, tako da smo u zadnjih nekoliko minuta gledali pravu šah igru.

Chris Owens 2.40 minuta prije kraja pogađa za 62:54, a u obrani sjajno reagira Draper te nakon toga Owens ponovno zabija za plus 10. U tom trenutku već je počelo slavlje više od 200 navijača Cedevite u Nokia Areni jer je prvo povijesno finale ABA lige bilo nadohvat ruke.

Završnica utakmice rutinski je odrađena i pobjeda 68:56 nije prava slika. Uz Owensa kod Cedevite najboljl je bio Miro Bilan (15 koševa), a uz njih još je dvozanmenkast bio Marko Car (10 koševa). Mora se priznati kako su košarkaši Cedevita odigrali izvrsnu obranu i zaista dali sve od sebe ne bi li se plasirali u finale, što im je u konačnici i uspjelo.

Kod Partizana jedini je dobro odigrao Miroslav Raduljica (15 koševa).

Domaćin Final Foura Maccabi očekivano je bez poteškoća u drugom polufinalu svladao Budućnost iz Podgorice 82:60. Lior Eliyahu sa 18 poena te Keith Langford sa 17 bili su najefikasniji u redovima Maccabija, dok je momčad iz Podgorice predvodo Bojan Dubljević sa 17 poena.