ŠTEFANJE NA SAVI

Čak 80 posada na utrci od Podsusedskog do Savskog mosta

23.12.2011 u 15:49

Bionic
Reading

Sudjelovat će svjetski prvaci u spustu Milihram, Gojić i Lepan te olimpijski kandidati u slalomu Mulić, Mrkoci, Karamarko i Marinić

Na Štefanjsko-novogodišnjem spustu i Memorijalu Tibora Šaramoa od Podsusedskog do Savskog mosta u ponedjeljak, 26. prosinca, sudjelovat će čak 80 posada u kajacima i kanuima iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, koju će predvoditi svjetski i europski prvaci u spustu na divljim vodama Emil Milihram, Igor Gojić i Tomislav Lepan.

Sudjelovat će i divljevodaši u slalomu, olimpijski kandidati Dinko Mulić, Marko Mrkoci i Filip Karamako u kajacima te Matija Marinić u kanuu. Dolazak je najavio i varaždinski junior, kajakaška nada Matej Herkov.

Štefanjsko-novogodišnji spust postao je glasovit po grupnom startu. Točno u 12 sati u Podsusedu će startati svi: i vrhunski natjecatelji, i turisti, i posade s dva, i posade s osam članova. Najbrži će do cilja stići, ne bude li vremenskih nepogoda, već u pola jedan.

'Stoga je najvažnije izboriti povoljnu stazu na početku, izvući se što prije iz te gužve', rekao je Filip Karamarko, lanjski pobjednik.

'Spustaši Milihram, Gojić i Lepan, asovi svjetskog kova, nastavljaju tradiciju svojih jednako slavnih prethodnika, Tomislava Hohnjeca i Tomislava Crnkovića. Istodobno, 41. natjecanje na Štefanjsko-novogodišnjem spustu i 16. utrka za Memorijal Tibora Šaramoa, uklapa se u pripremni plan naših olimpijskih kandidata u slalomu Mulića, Mrkocija, Karamarka i Marinića, koji zasad vježbaju na mirnim vodama. Već 1. Veljače oni će otputovati na tromjesečne pripreme u Australiju, na divljevodašku stazu, a olimpijsku vizu pokušat će izvaditi 13. svibnja na Europskom prvenstvu u njemačkom Augsburgu', rekao je Stjepan Perestegi, izbornik hrvatske divljevodaške reprezentacije u slalomu.

Organizatori jedne od najvećih kajakaških priredbi na Savi su Hrvatski i Zagrebački kajakaški savez i kajakaško-kanuistički klub Zagreb i Hrvatska gorska služba spašavanja uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Zagrebov predsjednik Krešimir Beg, izbornik slalomaša Stjepan Perestegi i izbornik spustaša Tomislav Crnković skrbit će da sve bude dostojno velike međunarodne priredbe, uz obveznog Djeda Mraza, slatkiše za najmlađe i kuhano vino. Uime obitelji, Astrid Šaramo pobjedniku memorijalne utrke u kanuu jednosjedu (C-1) uručit će sliku akademske slikarice Jadranke Pamić, a Sportske novosti nagradit će najbržeg sudionika.