TREĆA HRVATSKA SPORTSKA KONFERENCIJA

Brojnim posjetiteljima omogućen je aktualan i informativan sadržaj

25.11.2014 u 08:28

Bionic
Reading

Treća Hrvatska sportska konferencija otvorila je svoja vrata u petak 21. studenog 2014. te u sklopu prvoga dana 'Sport i business' obradila kroz niz zanimljivih panela aktualne teme i probleme hrvatskog sporta. U sklopu drugog dana Konferencije gđa Viera Kerpanova, savjetnica Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu, je dala detaljna objašnjenja i upute za prijavu projekata u Erasmus + Sport program.

Konferencija je kroz dva dana okupila preko 250 posjetitelja iz redova sportskih djelatnika, predstavnika sportskih organizacija i obrazovnih institucija, javnih tijela te kompanija i udruga.

Konferenciju je otvorio Gordan Kožulj predavanjem na temu 'Popularnost sporta u funkciji promociji države', pri čemu je dao podatke o izuzetnoj gledanosti najvećih sportskih događanja na svjetskoj razini i u Hrvatskoj te neupitno ustvrdio da da sport češće treba koristiti i u područjima poput brendiranja države kroz sustavan i stručan rad. Također, dao je detaljan prikaz prihoda i rashoda liga ˝Petice˝ i usporedio ih s 1. Hrvatskom nogometnom ligom, čime je jasno pokazano koliko hrvatski nogomet kaska za svjetskim vezano uz količinu prihoda i rashoda, dobit te načine financiranja.

Organizatori Pannonian Challengea prikazali su projekt od njegovih početaka do današnjeg dana kada je postao brand događanje koje nosi Osijeku i okolici nepobitnu financijsku korist kroz velik broj turističkih posjeta te jača imidž toga dijela Hrvatske kao urbanog, sportskog i glazbenog središta. Marc Rapparlie, osnivač i generalni direktor međunarodne agencije Global MMK koja surađuje sa Formulom 1, IHF, EHF Ligom prvaka i NBA-om je kroz temu "Kako evaluirati sportska sponzorstva?" prikazao nove trendove obrade i korištenja podataka u cilju monitoringu, analize i evaluacije medija i sponzorstava. Profesionalni sportaši, polaznici Visoke poslovne škole za sportski menadžment Aspira govorili su o svojim iskustvima u online studiranju te specifičnim potrebama i mehanizmima učenja koji su im potrebni kako bi mogli svladati edukativne programe. Igor Čerenšek, hrvatski plivački olimpijac i psiholog našeg mladog tenisača Borne Čorića, govorio je o psihologiji pobjednika iz aspekta povezanosti karakteristika kod vrhunskih sportaša i uspješnih menadžera te je prisutnima objasnio pojam zone i njezinog postizanja, stanja uma pojedinca koje ga vodi do ostvarenja punog potencijala. U svome dinamičnom predavanju i u odgovorima na brojna

pitanja posjetitelja ustvrdio je da je mladi tenisač Borna Čorić izuzetno discipliniran u svojim fizičkim i mentalnim treninzima koje provode svakodnevno u suradnji protekle dvije godine. Dr. sc. Vanja Smokvina, član radne skupine koja je radila na prijedlogu nacrta novog Zakona o sportu, zacrtao je smjerove u kojem će se novi Zakon o sportu morati razvijati temeljem direktiva i politike EU, sa naglaskom na nužnosti izmjene pravnog statusa profesionalnih sportaša. Za demonstraciju aktualnog stanja i statusa sportaša, dao je primjer hrvatskog nogometa u kojem samo 5 od 10 klubova ispunjava svoje obaveze spram igrača, prosječno kašnjenje naknada je četiri i pol mjeseca, a čak 58 igrača (od 250) imaju blokirane račune od strane Porezne uprave.

Drugi dan Konferencije, Erasmus + Sport info dan, uz ovogodišnje partnere Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agenciju za mobilnost i programe Europske unije pružio je posjetiteljima cijeli niz informacija i uputa kojima uslijed kojih mogu vlastite projekte financirati sredstavima programa. Predstavnici Atletskog sportskog kluba "ASK " Split i Europskih sveučilišnih igara u Rotterdamu predstavili su uspješne projekte financirane kroz pripremne mjere za sudjelovanje u Erasmus+: Sport programu. U okviru Erasmus+ programa bit će moguće ostvariti financijsku potporu za sljedeće aktivnosti u području sporta, zajednička partnerstva i europske sportske događaje neprofitnog karaktera.

Zajednička partnerstva podrazumijevaju projekte koje se bave međunarodnim izazovima, prvenstveno u amaterskom sportu, kao što su namještanje utakmica, doping, nasilje itd., a pod europskim sportskim događajima neprofitnog karaktera smatraju se oni koji se bave socijalnim uključivanjem, jednakim mogućnostima te poticanjem sudjelovanja većeg broja osoba u sportskim aktivnostima radi poboljšanja zdravlja. Između ostalih aktivnosti koje se mogu provoditi unutar Erasmus+ programa izdvajamo neke koje bi mogle biti zanimljive sportskoj zajednici, a to su mobilnost u svrhu učenja za pojedince u smislu profesionalnog usavršavanja pojedinca i strateška partnerstva. Sve prijave se podnose Agenciji za mobilnost i programe EU (AMPEU, www.mobilnost.hr) u zadanim rokovima, a sve informacije te materijali s Konferencije se mogu pronaći na web stranici Agencije.