TUŽNO U BARCELONI

Brojni uglednici odali posljednju počast Samaranchu

22.04.2010 u 21:47

Bionic
Reading

Brojni uglednici iz Španjolske i svijeta, te građani odali su u četvrtak posljednju počast bivšem predsjedniku Međunarodnog olimpijskog odbora Juanu Antoniju Samaranchu, koji je umro u srijedu u bolnici Quiron u Barceloni u dobi od 89 godina

Pokojnikov lijes prvo je bio izložen u zgradi regionalne katalonske vlade u Barceloni, a potom je bio prenesen u katedralu La Seu gdje je održana misa zadušnica. Lijes su do katedrale naizmjence nosile legende španjolskog sporta, među kojima tenisači Manolo Santana, Rafael Nadal, tenisačica Arantxa Sanchez, vaterpolist Manuel Estiarte i brojni drugi.

Počast dugogodišnjem predsjedniku MOO-a došli su iskazati španjolski kralj Juan Carlos i kraljica Sofia, princ Albert od Monaka, predsjednik katalonske regionalne vlade Jose Montilla, prvi čovjek MOO-a Jacques Rogge, predsjednik Međunarodne atletske federacije Lamine Diack, bivši olimpijski pobjednik i vodeći čovjek organizacijkog odbora OI u Londonu 2012. Sebastian Coe.

Samaranch je bio na čelu MOO-a od 1980. do 2001. godine, kada ga je naslijedio Rogge. Ostat će upamćem kao najznačajniji predsjednik MOO-a nakon Pierrea de Coubertina, koji je bio na čelu olimpijske organizacije od 1896. do 1925. godine. Samaranch je otvorio olimpijske igre profesionalnim sportašima i pretvorio ih je u profitabilnu djelatnost. Za vrijeme Samaranchova ere MOO je samo od prodaje televizijskih prava za prijenos olimpijskih igara zaradio deset milijardi dolara.