blizu je, ali...

Brojke sve govore: Čilić nije nadmašio Gorana Ivaniševića!

29.01.2018 u 06:46

Bionic
Reading

Ovih se dana vodi rasprava je li Marin Čilić prestigao Gorana Ivaniševića i postao najveći hrvatski tenisač svih vremena, no brojke mu još uvijek ne idu u prilog...

Naš 29-godišnji tenisač odigrao je sjajan Australian Open na kojem je zapeo tek u finalu nakon pet neizvjesnih setova protiv Rogera Federera, čime je postao prvi Hrvat koji je igrao za titulu posljednji meč Grand Slam turnira u Melbourneu.

  • +56
Australian Open, finale, Marin Čilić - Roger Federer Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Toru Hanai

Bio je to i njegov treći ulazak u Grand Slam finale na tri različita velika turnira, a ima i titulu s US Opena 2014. godine pa su se pojavili i oni koji tvrde da je Čilić već prestigao Gorana Ivaniševića i postao najveći hrvatski tenisač svih vremena, s obzirom da je njegov bivši trener svoje Grand Slam uspjehe ostvario samo na Wimbledonu.

Da je Marin osvojio Australian Open moglo bi se zaista uzeti za pravo onima koji tvrde da je nadmašio Gorana, ali ovako brojke govore u prilog teniske legende.

Možda je Čilić igrao tri finala na tri različita Grand Slam turnira, ali danas su podloge puno sličnije jedna drugoj nego u Ivaniševićevo vrijeme pa je to manje postignuće nego prije dvadesetak godina.

Autor: Youtube

Goran uz titulu u Wimbledonu 2001. godine ima i jedno Grand Slam finale više te 22 ATP naslova dok ih Marin zasad još ima tek 17. Ivanišević se može pohvaliti da je u karijeri bio drugi igrač svijeta, dok je Čiliću treće mjesto na koje je skočio ovog ponedjeljka najbolji renking, a također treba naglasiti da legendarni Splićanin ima ukupno 599 ATP pobjede, dok ih je njegov nasljednik zasad prikupio 443.

Jedino po čemu je uspješniji Čilić je zarada od nagrada na turnirima u karijeri, jer je probio granicu do 20 milijuna dolara, a Ivanišević je završio karijeru s 19.8 milijuna, no u njegovo vrijeme tenisače su nagrađivali s nešto manje novaca.

Dakle, Marin i dalje nije ispred Gorana, ali ima dovoljno vremena da ga ostavi iza sebe...