PONOS DINAMA I HAJDUKA

Britanski The Guardian na listu najvećih svjetskih talenata uvrstio dva Hrvata; novog Neymara i kopiju Tudora

11.10.2018 u 14:03

Bionic
Reading

Na popisu 60 najboljih tinejdžera u svjetskom nogometu rođenih 2001. godine, koji je objavio poznati britanski list The Guardian, našla su se i dva mlada Hrvata

Iako većini površnih poznavatelja nogometa imena na listi 60 mladih nogometaša nisu previše poznata, nema sumnje kako će mnogi od ovih tinejdžera napraviti uspješnu profesionalnu karijeru. Najzvučnije ime na ovom popisu vjerojatno je velika nada Real Madrida, Brazilac Rodrygo.

Tako su se na popisu The Guardiana među 60 mladih svjetskih nada našli Antonio Marin iz zagrebačkog Dinama te Mario Vušković iz splitskog Hajduka.

U grafički sjajno napravljenom članku, uz fotografiju svakog od 60 nogometaša (pogledajte detaljno OVDJE) mogu se naći i osnovni podaci kao što su klub u kojem igraju, datum rođenja te pozicija na terenu.

Tako dopisnik The Guardiana iz Hrvatske opisuje 17-godišnjeg napadača Antonija Marina, mladu nadu zagrebačkog Dinama, kao 'jednog od onih prirodnih talenata kakvi privlače pozornost. Kako zbog energije, tako i zbog vrhunske koordinacije, samopouzdanja, uništavanja protivničkih obrana brzim promjenama smjera, vještim driblinzima i mogućnosti da uputi udarac prema golu bilo kojom nogom. To je hrvatski Neymar u stvaranju. Najprikladniji je za ulogu u napadu. Riječ je o igraču koji je u svibnju debitirao za seniorsku momčad Dinama i koji već godinama privlači pozornost najboljih europskih klubova'.

Kada je u pitanju snažni obrambeni igrač Mario Vušković iz splitskog Hajduka, The Guardian piše:

'S 15 godina i tri mjeseca bio je najmlađi član hrvatske U-17 reprezentacije za koju je debitirao u veljači 2017. godine. Također se navodi kako je Vušković nedavno debitirao te zabio i gol za drugu momčad Hajduka koja nastupa u Drugoj HNL.'

Posebno ga je dopisniku The Guardiana nahvalio Krešimir Gojun, čelni čovjek Hajdukove nogometne akademije.

'Ono što ga izdvaja od drugih i što nagovještava da bi mogao igrati na elitnoj razini je njegov neobični set vještina. On nije samo dominantan u startovima, već je i izvanredan u izgradnji igre. Često postiže golove i može postići pogodak iz slobodnog udarca', rekao je Gojun.

Dodajmo još nekoliko zanimljivih stvari o 16-godišnjem Mariju Vuškoviću (u studenome će imati 17 godina, op.a.) koje smo doznali od splitskih novinara. Riječ je o sinu Danijela Vuškovića, bivše velike nade Hajduka koji se danas bavi trenerskim poslom. Po stilu igre nekoliko splitskih novinara u glas je reklo 'kako je Mario novi Igor Tudor, igrač koji je sjajan u obrani, ali zna i kreirati. Moderan obrambeni igrač koji zahvaljujući tehnici i snažnom udarcu često dolazi u prigodu za gol'.

Kako će se ova dva hrvatska tinejdžera razvijati, pokazat će vrijeme.