PRIPREME ZA SP 2014.

Brazilci 'čiste' ulice od huligana i kriminalaca

16.09.2010 u 09:20

Bionic
Reading

Sveobuhvatnim akcijama brazilska policija krenula je u 'čišćenje' ulica od nogometnih huligana koji su ujedno i vođe kriminalnih skupina. Dio je to velike akcije u kojoj će se do 2014. nastojati osigurati normalno održavanje Svjetskog nogometnog prvenstva

Uhićenjem 13 osoba u Rio de Janeiru je brazilska policija počela akciju kodnog naziva 'Operacija huligan' kojom će se pokušati na najmanju moguću mjeru svesti nogometni huliganizam uoči Svjetskoga nogometnoga prvenstva u Brazilu 2014.

Oko 160 pripadnika specijalne policije tijekom četvrtka je u Riu i okolnim mjestima uhitila 13 huligana koji se sumnjiče za ubojstva, ilegalno držanje oružja i osnivanje huliganskih skupina.

'Policija će od danas nastojati očistiti kriminalce iz navijačkih nogometnih skupina kako bi se Svjetsko prvenstvo odvijalo u sigurnom okruženju', kazao je šef policije Rio de Janeira Allan Turnowski.

Operacija je smišljena prije pet mjeseci nakon ubojstva jednog navijača Vasco da Game, a policija već odavno sumnja da određene skupine navijača brazilskog prvaka Flamenga ne prezaju niti od ubojstva pristalica drugih klubova, pa je među uhićenima najviše navijača Flamenga.

U Brazilu je prošle i u prvoj polovici ove godine navijačko nasilje u padu, ali su sukobi još dosta česti i odvijaju se daleko od stadiona i oka policije.