KREĆU ČETVRTFINALA

Brazil s četiri NBA igrača nije loš, a košarka nije atletika

08.08.2012 u 11:34

Bionic
Reading

Nakon što je košarkaška reprezentacija Španjolske izgubila od Brazila 88:82, podiglo se puno prašine oko toga da su Gasol i društvo namjerno pustili

Naime, ulog je bio velik jer se u toj utakmici odlučivalo o potencijalnom srebru ili bronci.
Naime, pobjednik tog ogleda zauzeo je drugo mjesto u skupini B, što donosi odlazak na reprezentaciju SAD-a u polufinalu, dok treće mjesto u skupini (i izbjegavanje SAD-a do finala) donosi minimalno srebrnu medalju.

Brazil je, kao što je poznato, na koncu slavio 88:82 iako su pet minuta prije kraja Španjolci kontrolirali utakmicu.

No, da ne bi bilo zabune, Brazil nije neka smiješna momčad. Kod njih igraju četiri jako dobra NBA igrača (Barbosa, Nene i Splitter i Varejao). Uostalom, sa 23 poena najbolji igrač Brazila bio je Leandro Barbosa, dok je Pau Gasol predvodio Španjolce sa 25 poena, sedam skokova i dvije blokade.
Odmah nakon kritika na račun Španjolaca kako su igrali taman koliko treba da izgube, oglasio se ljutiti Pau Gasol:
'Ova momčad nikada ne bi igrala da namjerno izgubi ili da si namješta protivnika. Ovo je pobjednička momčad, koja je osvojila mnogo toga i nikada pritom nije kalkulirala', rekao je centar LA Lakersa.

No, novinari su bili uporni, pogotovo u oči bode podatak kako su Španjolci posljednju četvrtinu izgubili 31:16.
'Ne znam kako bih vam objasnio da je ovo slučajnost. Pa pogledajte što nam se dogodilo protiv Rusije, u posljednjoj četvrtini protiv Velike Britanije ili prvoj protiv Kine. Više sam zbog toga zabrinut nego zbog priča o namještanju', dodao je stariji od braće Gasol.

Kaže kako 'tek sada za njih počinje turnir' te kako 'moraju ispraviti greške koje rade'.

Što god netko mislio – Gasol je u pravu. Košarka nije atletika, košarka nije badminton pa da namjerno ispucavaš loptice izvan crte. Košarka je kolektivni sport i u krajnjoj liniji mogli su igrači Brazila namjerno promašivati i sve bi se pretvorilo u cirkus.

Tiago Splitter i Marc Gasol

I da se netko zainati, teško je dokazati kako je Brazil ubacio 31 koš u posljednjoj četvrtini i jesu li Španjolci ubacili u nižu brzinu. No, ako je i bilo toga, to nije ni prvi, a ni posljednji puta u momčadskim sportovima.

To što su se mnogi raspisali kako su dosad 'zbog tankiranja' s Olimpijskih igara u Londonu potjerana četiri para u badmintonu te alžirski atletičar Taoufika Makhloufija – ništa ne znači.

Čelni ljudi Olimpijskih igara, koji se bore protiv takvog načina prezentacija na sportskim terenima, još se nisu oglasili. Vjerojatno i neće. Da je Španjolska namjerno izgubila od Australije, Velika Britanije ili Kine, to bi bilo druga stvar. No, izgubila je od reprezentacije koja je u prvih pet kola izgubila samo jednom, i to u dramatičnoj završnici protiv sjajne Rusije (75:74, nemoguća trica Rusa!).

Četvrtfinalne utakmice igraju se u srijedu i baš će biti zanimljivo pratiti par s južnoameričkim reprezentacijama Brazil – Argentina kako bi se svi uvjerili koliko su moćni Barbosa i društvo. A nakon toga, ako izbace Ginobilija i društvo, idu na SAD. Očito su to željeli više od Španjolaca.

Skupina A
Redoslijed:
1. SAD 4-0 (-1), 2. Francuska 4-1, 3. Argentina 3-1 (-1), 4. Litva 2-3, 5. Nigerija 1-4, 6. Tunis 0-6.

Skupina B:
Redoslijed:
1. Rusija 4-1, 2. Brazil 4-1, 3. Španjolska 3-2, 4. Australija 3-2, 5. Velika Britanija 1-4, 6. Kina 0-5.

Četvrtfinale (srijeda, 8. kolovoza 2012)
SAD - Australija, Francuska - Španjolska, Brazil - Argentina i Rusija - Litva.