TRI GOLA U NASTAVKU

Brazil preokretom Amerima oteo naslov

28.06.2009 u 21:08

Bionic
Reading

Brazilci su gledateljima diljem svijeta u finalu Kupa konfederacija pokazali jedan od epskih preokreta u najpopularnijoj igri svijeta. Iako su Amerikanci na poluvrijeme otišli s vodstvom od 2:0, igrači izbornika Dunge u drugom su poluvremenu zabili tri gola i rezultatom 3:2 uzeli novi naslov

Kontra u tri poteza za 2:0

Amerikanci su u prva dva kola u skupini upisali dva poraza uz gol razliku 1:6 i više ni sami nisu računali na mogućnost prolaska u polufinale. U toj fazi Brazil ih je razbio sa 3:0. Neki od Amerikanaca kasnije su priznali da su mislili da nemaju ni matematičkih izgleda.

I onda je krenulo.

Golovima Daviesa, Bradleyja i Dempseyja svladali su favorizirani Egipat sa 3:0, a Brazil je s istim rezultatom pregazio Italiju. Tako su Amerikanci senzacionalno, stilom na kojemu bi im pozavidjeli i Talijani, ušli u drugi krug gdje ih je za nagradu čekala mogućnost da igraju s europskim prvacima, Španjolskom.

Tako se činilo, no Amerikanci su zamislili drukčiji kraj. Zaustavili su rekordne serije Španjolaca od 15 pobjeda i 35 susreta bez poraza u nizu i nokautirali su ih rezultatom 2:0.

I uslijedilo je finale s Brazilom. Iako su 'carioce' vratara Howarda iskušavali od samog početka, Amerikanci su se doveli u dobitnu poziciju. Poveli su golom Dempseyja u desetoj minuti, a nakon savršene kontre u režiji Landona Donovana došli su na korak do pobjede.

U posljednjih 225 minuta imali su gol razliku 7:0, ni najopsežnije analize neće moći objasniti što se to dogodilo nakon dva kola u glavama i nogama predstavnika SAD-a. Ipak, jasno je da su takav skor zaslužili zahvaljujući hrabroj, otvorenoj igri, no nakon vodstva u finalu nestalo je tog elana. Nije im za zamjeriti, kada vodite u finalu protiv Brazila podsvijest je najveći protivnik.

Stoga je nastavak finala donio relativno očekivane komplikacije. Brazilci su nastavili prijetiti i u 47. minuti smanjili su rezultat. Luis Fabiano je s ruba kaznenog prostora spremio loptu iza sjajnog Howarda i vratio južnoameričke prvake u igru. Fabianu je to bio četvrti gol na prvenstvu i preuzeo je ulogu vodećeg strijelca natjecanja, Amerikanac Dempsey ostao je na tri.

U 60. minuti Kaka je glavom izjednačio rezultat, no sudac je (pogrešno) procijenio da je Howard obranio loptu prije nego je ona prešla gol liniju i poništio gol. Amerikanci su izdržali do 73. minute, kada je Kaka probio lijevu stranu i dao idealnu loptu u sredinu. Robinho je promašio zicer, no lopta je pogodila gredu, a odbijanac je u mrežu ponovno spremio sjajni napadač Seville Luis Fabiano. Brazilci su napade završavali sa sedmoricom igrača u završnici i takav pristup donio im je pobjedu i prije produžetaka.

Trenutak odluke došao je u 84. minute kada je kapetan Lucio nebeskim skokom nadvisio protivničku obranu i slomio otpor Amerikanaca koji više nisu našli snage za novi udarac Brazilu.

Ipak, i ovako su skrenuli pozornost na sebe i pokazali da sljedeće godine spadaju u krug selekcija koji se imaju pravo nadati visokom rezultatu. Za Brazil se to znalo i od ranije, treći naslov u Kupu konfederacija samo je potvrdio njihov status velesile.

Najboljim igračem proglašen je Kaka, a najbolji strijelac je Fabiano s pet golova, koji je ujedno proglašen i drugim najboljim igračem turnira. Treći je Dempsey.

BRAZIL - SAD 3:2

JOHANNESBURG. Stadion Ellis Park; Sudac: Martin Hansson (Švedska);

Strijelci: 0:1 Dempsey (10), 0:2 Donovan (27), 1:2 Luis Fabiano (46), 2:2 Luis Fabiano (74), 3:2 Lucio (84)
Žuti kartoni: Filip Melo, Santos, Lucio/Bocanegra

BRAZIL: Cesar - Maicon, Lucio, Luisao, Andre Santos (od 67. Alves) - Felipe Melo, Gilberto Silva, Ramires (od 67. Elano), Kaka - Luis Fabiano, Robinho

SAD: Howard - Spector, DeMerit, Onyewu, Bocanegra - Dempsey, Feilhaber (od 75. Bornstein), Clark (od 87. Casey), Donovan - Davies, Altidore (od 75. Klještan)