NEMA NEPOZNANICA

Brazil favorit u oba nogometna turnira

17.07.2012 u 07:06

Bionic
Reading

Nogomet je jedan od rijetkih sportova čiji vrhunac nisu Olimpijske igre, već Svjetsko nogometno prvenstvo. Na ovogodišnjem će muškom olimpijskom nogometnom turniru nastupati čak tri debitanta; riječ je o Senegalu, UAE-u i Gabonu. Također, olimpijsko zlato u Londonu neće braniti Argentina, kao što Nigerija neće braniti srebro

Nakon 52 godine, na olimpijskom muškom turniru ponovno ćemo gledati reprezentaciju V. Britanije! Njihov je izbor kadra i trenera donio veliku medijsku pažnju i mnoge kontroverze. Kapetan momčadi će biti legenda Manchester Uniteda Ryan Giggs, trener Stuart Pierce, a od poznatih igrača u kadru će biti i Micah Richards, Aaron Ramsey i Daniel Sturridge. Uz njih, Europu će na ovom natjecanju zastupati tri reprezentacije – Švicarska, Bjelorusija i Španjolska. Britanci na turniru nastupaju kao domaćini, dok su se ostale tri reprezentacije kvalificirale kao osvajači medalja na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu U-21.

S obzirom na to da reprezentacije nastupaju u U-23 sastavima, sa samo tri starija igrača, jasno je da većina najpoznatijih nogometnih zvijezda ne nastupa na ovom turniru. Što se igračkog kadra tiče, imenima najjači i najatraktivniji je onaj brazilski. Sve se čini da su Brazilci odlučili napravili generalnu probu mladih igrača koji bi trebali biti nositelji igre u pohodu na prvi naslov Svjetskog prvaka na domaćem tlu, koji će slijediti za dvije godine.

U momčadi Brazila ističu se poznata imena europskog nogometa poput Hulka, Thiaga Silve i Pata, ali i zvijezde brazilske lige Neymar, Ganso, Lucas, Leandro Damiao i Oscar. Sve osim zlatne medalje bit će smatrano velikim neuspjehom, iako im neće biti nimalo lako. Na tom putu stajat će im prije svih reprezentacija Španjolske, u čijoj se ekipi ističu renomirani igrači najboljih europskih klubova Juan Mata, Javi Martinez, Jordi Alba i David de Gea. Osim njih, urugvajsku su ekipu odlučili pojačati ponajbolji napadači današnjice – Edinson Cavani i Luis Suarez – čime su se i oni promaknuli u krug reprezentacija koje ciljaju na medalju.

Što se ženskog dijela turnira tiče, na njemu ne postoje ograničenja po godištu, pa će nastupiti većina najboljih igračica. I ovdje kao favoritkinje slove Brazilke, predvođene najboljom igračicom na svijetu Martom. Dodatni im je motiv konačno svrgnuti ekipu SAD-a, koja ih je pobijedila u finalima na posljednja dva olimpijska turnira. Amerikanke su ujedno i najbolja reprezentacija u povijesti ovog natjecanja – od četiri su turnira osvojile tri, dok su sva četiri puta bile u finalu.