finale od 22 sata

Brazil do finala nije primio gol, već su deklasirali drugog finalistu 5:0, pa čemu se Peruanci uopće mogu nadati?

07.07.2019 u 10:03

Bionic
Reading

Povijest kaže da je Brazil samo četiri puta bio organizator Copa Americe, ali baš u svakom slučaju je postajao i pobjednik. Domaćin je uvjeren da će nakon nedjelje imati 'pet od pet'. Finale se igra na slavnoj Maracani od 22 sata

Pet utakmica - pet dvoboja bez primljenog gola. Tri pobjede ostvario je Brazil na putu prema ovom finalu (Bolivija 3:0, Peru 5:0 i Argentina 2:0), dok su 0:0 domaćini Copa Americe odigrali protiv Venecuele i Paragvaja.

Kako piše Dvoznak.com, uoči velikog finala Copa Americe dakako da je najvažnije ono što se događalo prilikom rušenja Perua (5:0), jer Peruanci opet stoje na putu domaćinu i taj rezultat svakako i u psihološkom smislu stavlja Brazilce debelo u ulogu favorita. No, isto tako, tih 5:0 ne mora na kraju ništa značiti za ovaj finalni susret.

Povijest kaže da je Brazil samo četiri puta bio organizator Copa Americe, ali baš u svakom slučaju je tada postajao i pobjednik. Domaćin je uvjeren da će nakon nedjelje imati 5/5 što se objektivno moglo očekivati od prvog dana jer i bez Neymara koji nedostaje, 'Carioce' imaju i najkvalitetniji, ali i najširi igrački kadar.

Pomalo čudno, ali najčvršći (i najbolji) dio momčadi je obrana koja je i dalje 'neotključana' na ovom prvenstvu. Uostalom, Brazil nije primio pogodak na 7/7 posljednjih utakmica.

'Bit će to sjajna utakmica i velika naša šansa da pred našim navijačima osvojimo titulu. Nikako ne razmišljamo da je finale već gotovo. To nikako. I bez obzira što smo pobijedili Peru u skupini vrlo uvjerljivo. Ovo je nova utakmica, ovo je finale i žestoko moramo zapeti da se veselimo na kraju', priznao je brazilski reprezentativac Casemiro.

Za Brazil neće moći nastupiti Willian i Richarlison (Fernandinho je i ovom prilikom dvojben), a manjih je problema imao čak i prvi vratar Alisson, no njegov nastup u finalu nije pod nikakvim znakom pitanja.

Peru je posljednji put igrao finale Cope (i bio pobjednik) 1975. godine, ali treba priznati kako posljednjih godina peruanski nogomet definitivno korača prema naprijed i na svako veliko natjecanje je odlazio prepun velikih ambicija i najava.

Tako je bilo na posljednjem Svjetskom prvenstvu gdje su se Peruanci dogurali kroz dodatne kvalifikacije, ali su na samom SP-u u skupini ipak gledali u leđa svjetskim prvacima Francuzima i Dancima.

No, vrijedi zabilježiti da su na 2/3 posljednje Cope Peruanci igrali utakmice za treće mjesto te su u oba slučaja pobjeđivali: 2011. godine (Venecuelu) i 2015. (Paragvaj).

I na ovogodišnju Copu su došli dosta glasno, najavljivali su siguran dolazak u nokaut fazu (ali i dalje) makar od starta nisu djelovali kao momčad koja može takvo što ostvariti. Pucali su u prazno u utakmici protiv Venecuele (0:0), statirali su i pomalo osramotili protiv Brazila (0:5) i tek protiv Bolivije u skupini dokazali da vrijede (3:1).

No, četvrtfinale i polufinale su prošli bez primljenog gola (Urugvaj 0:0 i Čile 3:0), iako su u oba slučaja bili inferiorni na terenu. Urugvaj su prošli uz mnogo sreće, ali su protiv Čilea fantastično koristili ono malo šansi koje su imali u igri prema naprijed. Obrana je u oba slučaja djelovala vrlo čvrsto, a sada će isti taj dio momčadi morati ispraviti ranije velike propuste, odnosno, pet primljenih golova od Brazilaca u skupini.

'Na Maracanu dolazimo spremni. Ova utakmice neće biti lagana ni njima, ni nama. Radili smo naporno za ovaj rezultat i uopće ne razmišljamo o tome da smo u skupini tako gadno pali pred Brazilom. Ovo je nešto sasvim novo, imamo priliku pokazati nešto novo u odnosu na taj dvoboj', izjavio je peruanski izbornik Ricardo Gareca.