spektakl na poljudu

Bravo, Hrvatska! Luka Modrić dirigirao, Bruno Petković zabijao, a Split uživao i slavio

10.10.2019 u 22:38

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija nakon četiri godine vratila se na Poljud, odnosno sedam godina od igranja pred splitskom publikom. I stoga nije ni čudo da je na dvoboj protiv Mađarske stiglo 32.110 navijača, koji su zdušno bodrili Dalićeve igrače do velike 3:0 pobjede, koja im otvara vrata Eura 2020. godine

Dalmacija i Split službenu utakmicu hrvatske reprezentacije, pred gledateljima, čekali su još od lipnja 2011. godine, a kako je u goste stigla neugodna Mađarska, jedina reprezentacija koja je u dosadašnjem dijelu kvalifikacija uspjela pobijediti Dalićevu Hrvatsku, jasno je bilo da će na Poljudu atmosfera biti užarena.

Sve je počelo prekrasnom koreografijom na istočnoj tribini, a nastavilo se agresivnom igrom hrvatskih igrača na terenu, koji zbunjenim Mađarima u prvih 20-tak minuta nisu dali doći do zraka.

Naravno, do samog starta dvoboja bila je nepoznanica hoće li izbornik Dalić priliku dati povratniku u reprezentaciju Ivanu Rakitiću, ili sjajnom mladom ofenzivnom veznjaku Nikoli Vlašiću, ili će pak umjesto Rebića na desnom krilu zaigrati Brekalo.

No, procijenio je izbornik da mu za ovakvu utakmicu, u kojoj je imperativ bio pobijediti, više koristi mogu donijeti iskusniji igrači. I nije pogriješio, posebice kada je u pitanju bio Ante Rebić. Bio je igrač Milana rastrčan, borben kao na utakmicama u Rusiji, često mijenjao stranu s Perišićem, što je dodatno zbunjivalo mađarske bekove.

S druge strane, Talijan na klupi Mađarske, Marco Rossi, bio je prisiljen na puno veći broj izmjena, a za razliku od dvoboja u Budimpešti, gdje je 'laka konjica' slavila 2:1, u sastavu je sada bilo čak pet novih igrača. I osjetilo se to u igri gostiju.

Makar, i da su igrali svi koje inače ima na raspolaganju, sumnjamo da bi rezultat bio puno drugačiji.

A sve je za Hrvatsku krenulo u željenom smjeru od prvog zvižduka suca Orsata.

Već u trećoj minuti Modrić je 'dirigiranom' loptom proigrao Perišića, ovaj je pak ubacio pred Gulacsija, ali ni Petković a ni Rebić nisu uspjeli doći do lopte.

  • +37
Hrvatska - Mađarska, kvalifikacije za Euro 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

No, već dvije minute kasnije, Luka Modrić ukrao je loptu Kadaru, izašao sam pred Gulacsija i poentirao za 1:0 te izazvao erupciju na Poljud.

S tim golom pao je teret s leđa našim igračima, pa su mogli malo 'smanjiti gas'. Međutim, glasna podrška ipak ih je tjerala da nastave u sličnom ritmu, te su naši prijetili preko Perišića, a potom i preko Barišića.

Mađari su prvi put pred Livakovića došli u 20. minuti, povezali su čak tri uzastopna kornera, a najopasniji bio je udarac Vide. No, ne našeg Domagoja, već Mađarskog Mate.

Nakon što su se naši otrhvali tom mini-pritisku gostiju, u 24. minuti Rebić je ukrao loptu Lovrencsicsu, poslao je pred gol, gdje je Bruno Petković u dosta teškoj situaciji loptu uspio petom skrenuti pokraj Gulacsija za 2:0.

Rebić je svoju moć demonstrirao i u 37. minuti, kada se sjurio po lijevoj strani, lakoćom se riješio Lovrencsicsa i ubacio pred gol, ali njegov ubačaj nisu dohvatili njegovi suigrači.

Ali zato je u 42. minuti sve dodatno uljepšao - još jednom – Bruno Petković. Perišić je ubacio s desne strane, Kadar je promašio loptu, a Dinamov napadač nekako je uspio skrenuti te poslati u mrežu za velikih 3:0.

Nakon povratka s odmora, Mađari su krenuli nešto odlučnije prema našem golu, ali najbolji lijek za njihove ambicije bili su izlasci prema njihovom golu. U 51. minuti Rebić je još jednom dobrom akcijom u solo-aranžmanu otvorio prigodu za Perišića, ali Bayernovom veznjaku lopta nije sjela kako treba.

Rebić je aktivan bio i u 54. minuti, kada je natjerao Kleinheislera da ga sruši u kaznenom prostoru, a suca Orsata da pokaže na bijelu točku.

Odgovornost je preuzeo Perišić, ali njegov prizemni udarac zaustavio je Gulacsi.

Dodatni problem gostima bio je drugi žuti karton za Kleinheislera, zbog čega su gosti zadnjih 35 minuta morali nastaviti s igračem manje.

  • +16
Hrvatski navijači na Poljudu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Mijenjao je Rossi, ali i Dalić. Pa je tako umjesto Perišića priliku dobio Josip Brekalo.

U 67. minuti doživjeli smo i standing ovation Luki Modriću. Poljud je ustao i pljeskom ispratio kapetana, što je bio dokaz da Zlatko Dalić želi i u Cardiffu protiv Walesa ići po pobjedu.

Priliku je na svom Poljudu umjesto Ivana Rakitića u zadnjih 15-tak minuta dobio i Nikola Vlašić.

Malo se ritam igre razbio, ali mlade Dalićeve snage nisu za to marile već su u nekoliko poteza pokazali da Dalić i na njih može vrlo ozbiljno računati.

Priliku da okruni svoju odličnu igru imao je i Rebić, no u 86. minuti njegov je udarac otišao tek koji centimetar od vratnice. Šteta, ali i ovako je bilo odlično.

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra u nedjelju u Walesu, a pobjedom koda Balea i društva, Hrvatska bi osigurala plasman za europsko prvenstvo sljedećeg ljeta.