iskusno oko

Branko Strupar otkrio je važan detalj koji Hrvatska treba popraviti do početka Eura, a onda i komentirao igru Brune Petkovića: Bit će to velika Dalićeva dilema...

Bionic
Reading

Bivši hrvatski nogometaš Branko Strupar, koji je tijekom karijere nosio dres belgijske reprezentacije, komentirao je posljednju provjernu utakmicu momčadi Zlatka Dalića i poraz 0:1 u Bruxellesu protiv trenutno prve reprezentacije Fifine ljestvice

Hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju je u Bruxellesu odigrala posljednju provjernu utakmicu uoči Eura i izgubila od Belgije 1:0. Naravno, ni jedan poraz nije dobar, ali ovaj je, na svu sreću, stigao u prijateljskoj utakmici, u kojoj su Dalićevi igrači bili u nekim trenucima i bolji suparnik.

'Dobro smo ušli u utakmicu, u prvih deset, 15 minuta naši su apsolutno kontrolirali igru i bili dominantniji. Belgijanci, koji su možda ušli i uspavani, u tim trenucima nisu nam mogli apsolutno ništa, ali onda su se ipak malo konsolidirali. Nije bila neka pretjerano lijepa utakmica, ali su domaćini do kraja poluvremena imali veći posjed lopte i pritisak. Potom je Lukaku u jednom napadu dva puta pogodio okvir gola, ali zabili su nam i pogodak, pa smo imali dojam da naši jedva čekaju kraj poluvremena', komentirao je za tportal zbivanja na stadionu Kralja Baudouina 51-godišnji Branko Strupar, koji je tijekom karijere nosio dres belgijske reprezentacije.

'U drugom poluvremenu, iako je bilo dosta promjena, mislim da smo izgledali bolje nego u prvom dijelu. Istina, tek je Brekalo imao jednu prigodu, ali ona je stigla kao plod odlične akcije, nakon probijanja bloka i povratne lopte, a što bi se trebalo koristiti puno češće. Moram spomenuti i odličnu reakciju Livakovića pri Lukakuovom udarcu, čime je hrvatski golman pokazao svoju vrhunsku klasu. Belgija je na kraju zasluženo pobijedila, ali ne trebamo biti ljuti, jer za razliku od prve utakmice protiv Armenije, sada su naši igrali puno bolje. Naravno, bilo bi lijepo da smo pobijedili i Armeniju, ali to je utakmica u kojoj nisu svi motivirani, u kojoj se puno toga isprobava i kombinira. Isto tako je i Belgija remizirala s Grčkom, od koje je za klasu bolje. Ponavljam, da smo u nedjelju igrali protiv Lihtenštajna, Hrvatska bi uvjerljivo slavila, ovako smo iz utakmice s Belgijom izašli s tek jedino - negativnim rezultatom. Ali opet smo vidjeli Hrvatsku na kakvu su nas Dalić i igrači navikli, koja zna i može dominirati'.

Ipak, Dalić će s igračima do nedjelje i utakmice s Englezima imati još dosta treninga. Na što se treba paziti?

'U svakom slučaju treba se smanjiti broj pogrešaka, koje kod nas već postaju tipične. Opet smo primili gol iz prekida'.

  • +22
Belgija - Hrvatska, pripremna utakmica za Euro Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Dosta se prostora u medijima posvetilo Bruni Petkoviću, za kojeg je izbornik Dalić rekao da će prema njemu slagati igru?

'Vidjelo se i u ovoj utakmici da se Petković puno manje vraćao, odnosno spuštao po loptu. Ali i zbog toga je ostajao odsječen. Naravno, teško je očekivati da će Hrvatska igrati s dva napadača, iako je iza Kramarića vrhunska sezona u njemačkoj Bundesligi. Jer Vlašić i Brekalo su puno motoričniji, više mogu doprinijeti u veznom redu. Naravno, puno će toga ovisiti i o protivnicima, rezultatu na terenu. I u svakom slučaju, bit će to velika Dalićeva dilema. Međutim, ne smiješ si dozvoliti da ti vezni red pati, jer od veznog reda najviše ovisi stanje na terenu'.

>> Istražili smo koji su Hrvati igrali za reprezentaciju neke druge zemlje i zašto su se odlučili na taj potez; svaki je imao dobar razlog, a Borna Sosa bio bi najbolniji udarac. Evo i zašto

Možemo ustvari reći da su to Dalićeve slatke muke, posebno ako će Kramarić ostati željan i motiviran, kao i uvijek kada igra za reprezentaciju. No, slatke brige donosi mu i Joško Gvardiol, koji je u drugom poluvremenu protiv Belgije dobio debitantske minute u A reprezentaciji?

'Da, nevjerojatno kako je taj dečko, iako ima tek 19 godina, hrabar, motoričan, moćan, dominantan. I koliko ima sportske drskosti. Osim toga, može igrati na više pozicija, i siguran sam da ćemo još jako dugo uživati u njegovim igrama'.

Može li se dogoditi da Gvardiol već na Euru dobije priliku?

'Mislim da je Borna Barišić ipak u prednosti, ali kako Gvardiol igra i napreduje, ne bih se iznenadio. Istina, sada je protiv Belgije, u prvom nastupu bio i dodatno motiviran, željan dokazivanja. I zato se nikad ne zna. No, najvažnije je da izbornik Dalić ima adekvatne zamjene na svakoj poziciji. I tko god da uđe, da ispuni sve zadaće. A za Gvardiola se ne bojim, jer pred njim je velika budućnost'.

Na Euro nećete putovati?

'Ne, jer sve je to pomalo zbunjujuće. I kada vidim kako su organizirali utakmice u svim ovim zemljama, nekako mi ne djeluje privlačno. I nije mi jasno kako su u Uefi zamislili da će navijači putovati, pa čak i da je normalna situacija, odnosno da nema ograničenja zbog pandemije koronavirusa, od recimo Seville do Bakua u Azerbajdžanu. Ovo mi više izgleda kao svjetsko prvenstvo, nego europsko. Vidim da se dio navijača vraća, i drago mi je zbog toga. Jer znao sam gledati utakmice ruske lige, pa su tamo već imali navijače, i drago mi je da će se čuti barem nekakav navijački huk, odnosno da atmosfera neće zvučati kao u kazalištu', završio je Branko Strupar.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal