TRAŽI SE POMOĆ FIFA-E

Bosnich optužuje HNS za 'otimačinu' talenata

19.04.2010 u 10:48

Bionic
Reading

U Australiji zamjeraju svojim zemljacima hrvatskih korijena što su odabrali hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a ne njihovu, a tu priču ponovno je načeo i Mark Bosnich

Bivši čuvar mreže Manchester Uniteda, Aston Ville, Chelsea Mark Bosnich nije zadovoljan politikom Hrvatskog nogometnog saveza koja ne ide u prilog australskom nogometu. Australac hrvatskih korijenja zamjera to što se igrači poput Šimunića i Šerića nogometno školuju na najmanjem kontinentu, a zatim uzimaju dres druge reprezentacije, u ovom slučaju Hrvatske.

Tema je opet postala aktualna, jer je HNS bacio oko 18-godišnjeg Stevena Lušticu koji ima hrvatske korijene i koji je već igrao za mladu australsku reprezentaciju. No još uvijek postoji opasnost da završi u hrvatskoj nacionalnoj vrsti. To se ne sviđa Marku Bosnichu koji smatra da FIFA mora poduzeti nešto po tome pitanju.

'Nije problem da je netko ponosan na svoje porijeklo. No ako si rođen u Australiji koja je uložila novac u tvoje nogometno znanje, tada bi trebalo biti normalno da je Australija tvoj prvi izbor. Morala bi postojati kompenzacija ako netko takav izabere drugu reprezentaciju', rekao je Bosnich koji je za vrijeme nogometne karijere imao problema s kokainom.

Inače, u tekstu koji je izašao u australskim medijima spominje se i utakmica Hrvatske i Australije na SP-u 2006. koja je završila 2:2. Novinar piše da su za Hrvatsku tada igrala trojica Australaca: Šimunič, Šerić i vratar Didulica.

Inače, Hrvatskoj nije strano uzimanje igrača koji imaju hrvatske korijene i iz nekih drugih zemalja, a ne samo Australije. Tako je Ivan Rakitić izabrao Bilićevu vrstu umjesto Švicarske, a HNS je bio u lovu i na Argentince Biloša i Cvitanića te Francuza Sertića.