ISTRAŽIVANJE

Bolt može trčati i ispod devet sekundi!

12.09.2012 u 12:16

Bionic
Reading

Znanstveno gledano ispitivanje koliko čovjek maksimalno brzo može istrčati dionicu na 100 metara u posljednje je vrijeme prilično atraktivno i to prvenstveno zbog čudnovatih mogućnosti Usaina Bolta

Ovaj fantastični sprinter s Jamajke na tartanu zadnjih godina izvodi što poželi. Lakoćom trči ispod 10 sekundi, te je to dosad u svojoj karijeri učinio na 32 utrke. Isto toliko puta je ispod deset sekundi trčao i Amerikanac Tyson Gay, no njih dvojica se nalaze na drugom mjestu te ljestvice. Čak osamdeset je puta granicu od 10 sekundi probijao Boltov sunarodnjak - Asafa Powell.

No, o devet sekundi se sve rjeđe priča. Tek je zanimljivo vidjeti kada će još jedan bijeli sprinter probiti tu granicu, jer dosad je to uspjelo samo francuskom sprinteru Christopheu Lemaitreu i to nedavno. No, tamnoputi sprinteri 10 sekundi ruše još od Olimpijskih igara 1968. godine u Mexico Cityju, kada je Jim Hines kao prvi čovjek ikada trčao ispod tog vremena.

Nedavne analize su, pak, utvrdile da savršenstvo izvedbe na 100 metara može donijeti vrijeme 9.44. Podijelili su znanstvenici i analitičari utrku na deset istih dijelova (po 10 metara). Ubrojili su najbolja vremena na svijetu (od svakog pojedinog atletičara) u svakoj određenoj sekvenci utrke i dobili vrijeme 9.44. No, izgleda da se može i mnogo bolje od toga.

Novinar John Brenkus je zajedno s doktorom Bassilom Aishom ustvrdio da, primjerice, Usain Bolt može u idealnim uvjetima i sa danim vlastitim maksimalnim mogućnostima trčati 8.99. U takvu analizu je ubrojeno mnogo čimbenika, od maksimalno dozvoljenog vjetra u leđa do mjesta održavanje utrke (maksimalno dopuštene nadmorske visine od 1000 metara, gdje je najviše smanjen otpor zraka).

Brenkus i Aish su, inače, kompjuterskim putem došli do savršenog sprintera u toj priči, ali su naveli da Usain Bolt uopće ne zaostaje mnogo za tako učinjenim čovjekom. I po visini i po mišićnoj masi, te po mnogo čemu drugome, Bolt je sasvim blizu, kažu, savršenog sprintera.

Analiza navodi da Bolt može trčati 9.02, ali još tri stotinke stručnjaci dodaju na čovjekovu psihu, odnosno želju ili motiv da se probije i u tom slučaju magična granica od devet sekundi.