THE SUN O THOMPSONU

Bolesni fašist 'nabrijava' hrvatske navijače

08.09.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Uoči utakmice Engleske i Hrvatske na Wembleyju, engleski list The Sun zakuhao je atmosferu objavljujući portret Marka Perkovića Thompsona i predstavljajući ga kao 'bolesnog fašista koji potiče atmosferu mržnje među hrvatskim navijačima'. Na udaru tabloida našao se i HNS, koji autor članka optužuje da potiče desničarsku mržnju i povike 'Sieg Heil'

Engleski novinari uoči utakmice na sve načine pokušavaju ocrniti ne samo hrvatske nogometaše i nogometni savez, nego i cijelu zemlju. The Sun prednjači u svojoj mržnji prema Hrvatskoj, a sada je na njihovim internetskim stranicama osvanuo članak čija glavna teza da se u našoj zemlji, a osobito na nogometnim terenima, veliča nacizam i rasizam.

Dan prije utakmice s Engleskom, u članku pod nazivom 'Sick Heil' piše se o Marku Perkoviću Thompsonu. Za njega engleski novinar kaže da je fašistički roker koji u pjesmama veliča genocid Hitlerovih logora, da nastupa za vrijeme utakmica hrvatske nogometne reprezentacije u Maksimiru, kao i da njegove pjesme Bilić pušta u svlačionici reprezentativcima kako bi ih napalio prije utakmice.

U tekstu stoji da na tisuće navijača izvikuje 'poremećene slogane', kao i to da je na prošloj utakmici u Zagrebu engleski napadač Emile Heskey doživio majmunsko hukanje.

The Sun, osim toga, piše da hrvatski obožavatelji vole Thompsona, kao i to da je nadimak dobio po puški koja se koristila u 'ratovima na Balkanu' te da publika na njegovim koncertima nosi zloglasne uniforme koje su nosili ustaše, 'nacistički pijuni u Drugome svjetskom ratu'. Njegove se pjesme također koriste 'u svrhu zastrašivanja na zagrebačkom maksimirskom stadionu'.

'Ustaško skandiranje', piše The Sun, dogodilo se i na utakmici s Bjelorusijom.

Na kraju teksta piše se o tome kako 'nema nikakvih naznaka za to da hrvatski nogometni čelnici i nogometaši dijele Thompsonova fašistička uvjerenja'.

Engleski tabloid donosi i svjedočanstvo novinara Briana Flynna sa subotnje utakmice s tribina maksimirskog stadiona. On je bio zaprepašten i preplašen te mu je bilo zlo dok su navijači izvikivali fašističke poruke dok im se 'na licima vidjela mržnja'. 'Iz zvučnika se zaorila Thompsonova nacionalistička pjesma, u pravom trenutku da navijače dovede do ludila', napisao je Flynn. Dodao je da mu na ulazu nitko nije zaplijenio šal koji je kupio, s natpisom 'Za dom - spremni'.