IZVAN KONTROLE

Boksači koji nisu opasni samo u ringu

13.01.2010 u 15:56

Bionic
Reading

Samo tri tjedna nakon obrane naslova svjetskog prvaka, njemački boksač Jürgen Brähmer nokautiran je pred sudom. Nepravomoćno je osuđen na 16 mjeseci zatvora, jer je prebio dvije osobe. No ima još takvih boksača

Prije tri tjedna, Jürgen Brähmer dospio je na sam vrh. U divljoj tučnjavi, gdje je zadobio strahovite ozljede glave, u njemačkom Schwerinu porazio je Rusa Sukhotzkog. Rodni Mecklenburg slavio je svog novog junaka.

Ali mu je slava bila kratka vijeka. U utorak (12. siječnja) je nepravomoćno osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora. Ako presuda postane pravomoćna, Brähmer mora u zatvor, što će značiti i kraj njegove boksačke karijere. Za tešku presudu su također krive tučnjave u Schwerinu, ali ovaj put ne u ringu nego u noćnom životu. U svibnju 2008, Jürgen Brähmer po uvjerenju suda prebio je jednog muškarca u kafiću te je iste godine u rujnu nokautirao ženu u noćnom klubu koja je pretrpjela teže ozljede lica. U to vrijeme boksač je bio već pod uvjetnom kaznom te sada osjeća posljedice njezina kršenja.

TTeški udarci za jednog boksača nisu neobični. Tako i za Brähmera. Ali bi u slučaju zatvorske kazne za njega to značilo da mu je karijera završena. Njegova karijera uglavnom se odvijala između ringa i zatvorske ćelije. Jürgen Brähmer je potvrdio sve klišeje, koje prate boksače. Šestero braće i sestara, dosadan zanat zavarivača, život na ulici. Godine 2002, zbog nanesenih teških tjelesnih ozljeda, ide na skoro tri godine u zatvor kako bi se nakon toga 'dotukao' do svjetskog vrha. Žuti tisak izmišlja naziv 'zatvorskog boksača'.

Svaki boksač ima svoju statistiku. Jürgen Brähmer uvijek je imao dvije. Jedna kaže da je boksao 36 profesionalnih mečeva od kojih je 34 dobio, čak 28 nokautom, a druga kaže da je deset puta kažnjavan te da je dva puta boravio iza rešetaka. 'Jürgen je drag čovjek, samo nekada izgubi kontrolu', kaže njegov trener Michael Trimm koji ga možda i najbolje poznaje, jer ga trenira od njegove 14 godine. U pritvoru je boksač čak sudjelovao u raznim akcijama, čiji prihodi idu organizaciji koja se brine o žrtvama nasilja. U jednoj su pritvorenici krojili majice za dobrotvorne svrhe, a 31-godišnji Jürgen često je nosio onu s natpisom 'Made in prison' ('Proizvedena u zatvoru'). Izgleda da će je i dalje nastaviti nositi.

Jürgen Brähmer samo je jedan u nizu njemačkih boksača koji su pred sudom vodili najteže borbe. Izdvojili smo neke od njih.

U kolovozu 2006, nekadašnji svjetski prvak Graciano Rocchigiani biva osuđen na pet mjeseci zatvora zbog teške ozljede jednog taksista te materijalne štete. Uvjetna kazna nije bila moguća, jer je već imao uvjetnu od prije koja nije bila istekla.

U prosincu 2001, nekadašnjeg boksača Silvija Meinela osuđuje se na sedam godina zatvora. Po nalogu jednog vlasnika videoteke, njegovom konkurentu odrezao je uši.

Rene Weller je 1999. također dobio sedam godina zatvora zbog trgovine kokainom, preprodaje ukradenih stvari, nedozvoljenog posjeda oružja te krivotvorenja dokumenata.

Manfred Jassmann 1993. na tri godine odlazi u zatvor zbog teških tjelesnih ozljeda u tri slučaja.

Najveća legenda njemačkog boksa Gustav 'Bubi' Scholz dobiva tri godine zatvora zbog ubojstva vlastite supruge Helge.