SPORTSKI OSCAR

Blanka nominirana za povratnicu godine

11.02.2010 u 10:52

Bionic
Reading

Hrvatska atletičarka Blanka Vlašić (26) nominirana je za nagradu kao povratnica godine u jednom od najuglednijih sportskih izbora, Laureusu

Komisija koja odlučuje o povratniku godine na listu je stavila i hrvatsku visašicu iako ona nije izbivala zbog ozljede. Svoj izbor su objasnili time da je Blanka Vlašić imala razočaravajuću 2008. jer nije osvojila zlatnu olimpijsku medalju, kao što nije uspjela spojiti ni sve pobjede na mitinzima Zlatne lige kojima bi dijelila jack-pot od milijun dolara.

Osim hrvatske sportašice na listi povratnika su se našli i belgijska tenisačica Kim Clijsters, američki biciklist Lance Armstrong, američki golferi Tom Watson i Tiger Woods, britanska sedmobojka Jessica Ennis i igrač američkog nogometa Brett Favre.

Za najboljeg sportaša u 2009. nominirani su švicarski tenisač Roger Federer, jamajčanski sprinter Usain Bolt, etiopski dugoprugaš Kenenisa Bekele, španjolski biciklist Alberto Contador, argentinski nogometaš Lionel Messi i talijanski motociklist Valentino Rossi.

Kod sportašica na listi su američka tenisačica Serena Williams, skijašica Lindsey Vonn i sprinterica Sanya Richards, jamajčanska sprinterica Shelly-Ann Fraser te plivačice, Njemica Britta Steffen i Talijanka Federica Pellegrini.

Za sportski kolektiv godine u konkurenciji je Barcelona (nogomet), New York Yankees (bejzbol), Los Angeles Lakers (košarka), Brawn GP (Formula 1) i njemačka ženska nogometna reprezentacija.

Za otkriće godine bore se svjetski prvak u Formuli 1, Britanac Jenson Button, argentinski tenisač Juan Martin del Potro, aktualni prvak Bundeslige Wolfsburg, britanski biciklist Mark Cavendish, britanski skakač u vodu Tom Daley te korejski golfer Ji Yai Shen.

Proglašenje pobjednika je u Abu Dhabiju 10. ožujka.

U ovom izboru Hrvatska je imala pobjednika 2002. kada je Goran Ivanišević izabran za povratnika godine te 2006. kada je Janica Kostelić proglašena sportašicom svijeta.