TEŠKA GODINA

Blanka bez kandidature za atletičarku godine

03.10.2011 u 22:57

Bionic
Reading

Međunarodna atletska federacija (IAAF) objavila je suženi izbor od 10 kandidata u muškoj i 10 kandidatkinja u ženskoj konkurenciji, koji kandidiraju za nagradu najboljeg atletičara/atletičarke svijeta u ovoj godini

Na popisu su, među ostalima, Usain Bolt i Yohan Blake, jamajčanski kraljevi sprinta. Blake je osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu ovoga ljeta u Daeguu u disciplini 100 metara, u kojoj je Bolt bio diskvalificiran zbog pogrešnog starta. Obojica su ostvarili odlične dosege prošlog mjeseca u Dijamantnoj ligi. Bolt je otrčao najbrže vrijeme ove sezone na 100 metara, dok je Blake autor drugog najbržeg vremena u povijesti na 200 metara.

Na popisu je i Britanac Mo Farah, koji je na SP-u u Južnoj Koreji osvojio zlato na 5.000 metara i srebro na dvostruko dužoj dionici.

Za prestižnu nagradu borit će se Kenijac Patrick Makau, novi svjetski rekorder u maratonu, njegov sunarodnjak na srednjim prugama David Rudisha, Njemački bacač diska Robert Harting, Japanski bacač kladiva Koji Murofushi, sprinter iz Grenade Kirani James, američki troskokaš Christian Taylor i njegov sunarodnjak Jesse Williams, koji se natječe u skoku u vis.

Lista atletičarki uključuje tri Ruskinje, sedmobojku Tatjanu Černovu, skakačicu u vis Anu Čičerovu i bacačicu koplja Mariju Abakumovu. Tu su još Amerikanke Lashinda Demus (400 m s preponama) i Carmelita Jeter (100 metara), novozelandska bacačica kugle Valerie Adams, jamajčanska sprinterica Veronica Campbell-Brown, kenijska dugoprugašica Vivian Cheruiyot, Amantle Montsho iz Bocvane (zlatna na 400 m na SP-u) te australska sprinterica Sally Pearson.

Pobjednici će biti proglašeni 12. studenog.