kao redovni student

Bivši igrač Dinama Petar Mamić diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu: Nije bilo komplicirano, a o toj teškoj temi radije ne bih

22.09.2021 u 14:28

Bionic
Reading

Vrhunski nogomet i visoko obrazovanje mogu zajedno, što je dokazao 25-godišnji Petar Mamić diplomiravši na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu kao redovan student

Petar Mamić, trenutačno igrač prvoligaša Hrvatskog dragovoljca, nogometni put započeo je kao klinac od sedam godina u zagrebačkom Dinamu, u kojem je igrao punih 15 godina i dogurao do službenog nastupa za seniorsku ekipu.

Treba reći i da je Mamić kao jedan od boljih igrača svoje generacije na poziciji lijevog beka nastupao za sve mlade selekcije hrvatske nogometne reprezentacije od U15 do U21.

Nakon odlaska iz Dinama igrao je kratko u Italiji i Poljskoj, a od hrvatskih klubova nastupao je za Inter Zaprešić te Rijeku.

Usprkos čestim selidbama i promjenama sredine, nije zanemario svoje obrazovanje pa je tako nakon završene 15. gimnazije u Zagrebu (MIOC) odlučio upisati redovni studij ekonomije, smjer računovodstvo. Nakon što je diplomirao mobitel mu nije prestao zvoniti.

'Da, svi me prijatelji i poznanici zovu i čestitaju. Moram reći da sam završio fakultet isključivo zbog sebe. Svi me pitaju je li mi bilo teško, ali zaista moram reći da nije bilo baš komplicirano. Uspio sam diplomirati nakon točno sedam godina iako sam sve ispite dao puno ranije. No diplomski se odužio jer sam posljednju godinu proveo profesionalno igrajući u Poljskoj', kazao je za tportal Mamić.

Oni koji su igrali s njime uvjerili su se u to da je knjiga često bila uz njega. Učio je u autobusu kada bi se vozili na utakmice, a često bi nakon treninga žurio kući kako bi učio za ispit.

'Nije mi to bilo teško jer sam tako bio organiziran od prvih dana kada sam počeo igrati nogomet. Uvijek sam želio biti u toku s gradivom da mi se ne nagomila i na taj način sam sve ispite dao bez problema', dodao je Petar.

Na pitanje je li ponosan na sebe što je uspio diplomirati i koliko mu to znači iskreno je rekao:

'Naravno da sam ponosan. Svih tih sedam godina profesionalno sam igrao nogomet na visokoj razini, za ozbiljne klubove, a uspio sam diplomirati ekonomiju, smjer računovodstvo, na ozbiljnom fakultetu.'

Briga o obrazovanju i karijeri nakon završetka one sportske ono je što čini razliku među vrhunskim sportašima, a pozitivni primjeri poput Petra Mamića zasigurno ruše predrasude o nogometašima.

'Svjestan sam da sam jedan od rijetkih profesionalnih nogometaša koji igra na ovoj razini sa završenim fakultetom. Sada ću se nekoliko godina potpuno posvetiti nogometnoj karijeri, a kada je jednoga dana završim, želja mi je ostati u sportu', rekao je.

Na pitanje zašto među nogometašima nema više ovakvih primjera iskreno nam je rekao uz osmijeh:

'E to su teške teme, a o tome radije ne bih govorio. Iskreno, i meni je to čudno i zaista bih volio da što više nogometaša krene tim putem, ali tu moraju pomoći i profesori. Pogotovo danas, kada se može studirati online. Isto tako mislim da bi i treneri trebali imati više razumijevanja, ali to je posebna priča', završio je nogometaš koji je u mladim danima kotirao kao jedan od nadarenijih lijevih bekova u Hrvatskoj.

No uz nogomet, knjiga mu je ipak bila na prvom mjestu. I po tome je poseban među profesionalcima.