EDOARDO REJA

Bivši Hajdukov strateg pred nemogućom misijom

27.04.2012 u 13:26

Bionic
Reading

Mali budžet, hrpa ozlijeđenih i poluspremnih igrača, loša forma i pritisak navijača... Sve su to stvari koje će Edoardo Reja morati prebroditi kako bi zadržao treće mjesto, koje može Lazio odvesti do Lige prvaka, a time i stabilizacije klupskih financija te novog igračkog zamaha

A sve se činilo idilično; Lazio je trebao biti najveće iznenađenje aktualne sezone u Serie A - Eddy Reja vodio je Rimljane prema sigurnom plasmanu u Ligu prvaka, činilo se da im konkurencija ne može ništa, ali onda su kola krenula nizbrdo. Šest poraza u osam utakmica, pad forme u najgorem mogućem trenutku, a čak četiri kluba pušu im za vrat i kruže kao strvine...

Kada je u veljači 2010. iz Hajduka preselio u Lazio, Edoardo Reja dočekan je kao posljednja nada, spasitelj rimskog kluba. Lazio je grcao u borbi za ostanak, opasno visio nad vlastitom sudbinom, a za Reju je ovaj posao bio vraćanje iz mrtvih. Barem se tako činilo, s obzirom na to da se ovaj 66-godišnji trener, koji je u karijeri vodio nevjerojatnih dvadeset i jedan klub, iz Napolija preselio u Split. Prelazak iz Serie A u HNL u najmanju ruku je korak unatrag, ali Reju je tih pola godine na Poljudu lansiralo natrag na Apenine.

I stvari su se poklopile – Lazio je ostao u Ligi, štoviše ugrabio komforno mjesto u sredini ljestvice, te sjajno otvorio prošlu sezonu, dugo vremena predvodeći Seriu A. Međutim, limitirana kvaliteta ekipe dovela je do pada forme, i Lazio je završio na petom mjestu, no nitko nije zamjerao, obzirom da ni očekivanja nisu bila velika. No, kod temperamentnih Talijana apetiti rastu brzo i nerazmjerno mogućnostima, pa je, nakon što je ovog ljeta (među ostalima) stigao Miroslav Klose kao najveće pojačanje, oko Olimpica započeta i priča o šampionskim ambicijama. Poklopili su se i dobri rezultati na početku sezone, samo dva poraza u šesnaest utakmica do Nove godine i sve je djelovalo idealno.

Pet mjeseci (i jednu ostavku koju je Reja povukao) kasnije, Lazio je trećeplasirana momčad Lige, koja je u srijedu izgubila kod već otpisane Novare (2:1). Za Nebeskoplave je to bio jedanaesti poraz sezone, peti u posljednjih osam utakmica - izgubili su i od Bologne, Catanie, Parme, Juventusa te remizirali sa Lecceom. Forma je užasna, lista ozlijeđenih prepuna, a Reja frustriran.

'Sve se okrenulo protiv nas, baš sve. Imali smo [protiv Novare] puno šansi, ali jednostavno nismo u stanju zabiti gol. Nedostaje mi sedam igrača iz početne postave i ne mogu očekivati da njihove zamjene igraju na istoj razini'.


Ovog vikenda Lazio ide na noge Udineseu, koji ima tri boda manje, a mjestu u Ligi prvaka nadaju se i Napoli (54 boda, bod manje od Lazija), Inter (52) i Roma (50). Luda završnica za Lazio u užasnoj formi... Može li Reja izvući još jednog 'zeca iz šešira'? Svoj odgovor dajte na Tribina.hr

Na Tribina.hr vas pitamo: kako ocjenjujete njegovu epizodu u Hajduku? Pratite li njegov rad od tada? Kako biste ocijenili njegov rad u Laziju? Je li postigao mnogo ili je njegov učinak prosječan? Koliki je njegov trenerski kalibar? Biste li ga voljeli ponovo vidjeti na klupi Hajduka? Koje su njegove pozitivne, a koje negativne trenerske karakteristike?

Uključite se i vi u raspravu oko ove i drugih nogometnih tema – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja nove domaće nogometne zajednice!