bitka na Wembleyju

Bivši engleski izbornik ima traume od utakmice s Hrvatskom: 'Skoro me ubio taj susret, nisam izlazio iz sobe, tražio sam pomoć psihologa'

26.05.2020 u 06:45

Bionic
Reading

Bivši engleski izbornik Steve McLaren rekao je kako je imao ozbiljnih psihičkih problema nakon poraza od 3:2 protiv Hrvatske na Wembleyju u kvalifikacijama za Euro 2008. godine

Hrvatska nogometa reprezentacija je krajem studenog 2007. godine, u kvalifikacijama za Euro 2008. u Austriji i Švicarskoj, na Wembleyju s 3:2 pobijedila Englesku i tako ju izbacila iz kombinacija za veliko natjecanje. Da stvar bude bolja, nije nam to ni trebalo jer smo i ranije znali da putujemo na Euro.

I dok se ove utakmice u Hrvatskoj prisjećamo s osmjehom na licu, Englezi osjećaju grč u želucu na sami spomen te večeri na kultnom stadionu. Hrvatska je povela s čak 2:0 golovima Nike Kranjčara i Ivice Olića, ali Englezi su uspjeli doći do izjednačenja koje im je jamčilo odlazak na Europsko prvenstvo.

Na njemu su bili punih 12 minuta, a onda im je snove srušio Mladen Petrić u 77. minuti golom za 3:2 kojim je ujedno pogurao i Rusiju na to natjecanje kao drugu u skupini, odmah iza Hrvatske. Izbornik Engleske bio je nesretni Steve McLaren kojeg su mediji nakon tog poraza uništili. Danas 59-godišnji trener priznaje kako mu je trebala pomoć psihologa nakon te utakmice iz noćne more.

'Ta me utakmica gotovo ubila, ali uspio sam preživjeti. To je sigurno najteži trenutak moje karijere, ali sve se događa s razlogom. Puno sam naučio iz te situacije', rekao je smirenim glasom McLaren pa nastavio:

'Sjećam se da sam nakon te utakmice zatražio pomoć psihologa kako bih to prebrodio. Nije mi bilo lako napustiti kuću i biti među ljudima. Čak mi nije bilo lako izaći ni iz spavaće sobe. Psiholog mi je rekao samo da odem u pećinu, zaključam se od sedam do deset dana, zapišem svoja iskustva i zatvorim tu knjigu. Rekao mi je da sve što sam naučio, dobro ili loše, postaje dio prošlosti i da moram nastaviti s poslom. Tako sam i napravio', zaključio je McLaren čiji je zadnji posao bio angažman u Queens Park Rangersu u sezoni 2018./2019.