političar u kopačkama

Bivši Bobanov suigrač postao predsjednik države

12.10.2017 u 11:52

Bionic
Reading

George Weah (51) jedan je od najboljih afričkih nogometaša svih vremena. U bogatoj je karijeri igrao za Monaco, PSG. Milan, Chelsea, Manchester City i Marseille, a karijeru je završio 2003. godine. Od tada se aktivno bavi politikom, a sada je izabran za predsjednika Liberije

Tri je puta u karijeri George Weah biran za Najboljeg nogometaša Afrike, FIFA ga je 1995. izabrala za Igrača godine, a te je sezone osvojio i Zlatnu loptu kao najbolji strijelac Lige prvaka (1994./'95.). Četiri je puta biran u Uefinu momčad sezone, uvršten je u 100 najboljih nogometaša svih vremena te proglašen Afričkim igračem stoljeća.

Igrao je za Monaco, PSG, u Milanu je svlačionicu dijelio s našim Zvonimirom Bobanom, potom je nosio dres Chelseaja, Manchester Cityja, Marseillea, a 2003. je u Al Jaziri završio karijeru. Za svoju je Liberiju odigrao 60 utakmica i zabio 22 gola. Ukupno je u klupskoj karijeri odigrao 478 utakmica i zabio 193 gola.

Tijekom cijele karijere zdušno je pomagao sunarodnjacima u građanskom ratu razjedinjenoj i napaćenoj Liberiji, a čim je objavio umirovljenje Weah se bacio u politiku. Želio je svojoj Liberiji, izmučenoj dugogodišnjim krvavim borbama raznih političkih frakcija i stranačkih oružanih skupina, napokon donijeti mir.

  • +11
George Weah Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prvi se puta u predsjedničkoj kampanji natjecao 2005. godine, dobio je 30 posto glasova i izgubio. No, izabran je u tamošnji Senat te je nastavio političku borbu za bolju Liberiju. Sada je na predsjedničkim izborima porazio Ellen Johnson Sirleaf (78) od koje je te 2005. godine i izgubio, a koja je sve do danas obnašala tu dužnost.