VAHA rekorder

Bivšem Dinamovom treneru nakon uspjeha kakvog nije ostvario niti jedan izbornik zazvonio je mobitel. Taj se poziv nije smio odbiti

30.03.2022 u 11:34

Bionic
Reading

Maroko je u uzvratnoj utakmici posljednjeg kruga afričkih kvalifikacija na najuvjerljiviji način od svih pet sudionika SP-a s Crnog kontinenta, pobijedio Kongo 4:1, te s ukupnih 5:2 osigurao nastup na Mundijalu

Čuveni bosansko-hercegovački trener, koji je jednu sezonu sjedio i na klupi zagrebačkog Dinama, uspio je izboriti četvrti uzastopni plasman na Svjetsko prvenstvo i to s četiri različite reprezentacije.

Do sad je to uspio s Obalom Bjelokosti, Alžirom i Japanom, a popularni Vaha sada je na završni turnir najboljih reprezentacija svijeta odveo i Maroko.

Nakon remija 1:1 u prvoj utakmici, u gostima, u uzvratu na domaćem terenu u Casablanci Maroko je svladao DR Kongo 4:1.

Na poluvremenu je bilo 2:0 za Maroko golovima Ounahija i Tissoudalija. U nastavku je novim pogotkom Ounahi povećao na 3:0, a potom Hakimi u 69. minuti zabio i za velikih 4:0. Malango je u 77. minuti dao počasni gol za DR Kongo.

Odmah nakon posljednjeg zvižduka suca Pacifiquea Ndabihawenimane zazvonio je mobitel jednog od bliskih Halilhodžićevih suradnika, a taj će poziv pamtiti do kraja života.

Na veličanstvenom uspjehu Vahi je osobno čestitao marokanski kralj Mohamed VI.

Marokanski kralj i Vaha razgovarali su na francuskom jeziku, a popularni trener objasnio mu je da su za ovaj uspjeh zaslužni svi igrači ali i cijela nacija.

No, Halilhodžić je posljednjih mjeseci bio često kritiziran, a spominjala se čak i njegova smjena. Jer Maroko početkom godine na Afričkom kupu nacija nije ostvario zapažen rezultat, pa se izborniku prigovaralo zbog izostavljanja najvećih zvijezda, Hakima Ziyecha i Noussaira Mazraouija.

S ovim uspjehom, sigurni smo, Halilhodžić je kupio mir, ali i dobio podršku svih. Jer ono što je on napravio, dosad nije uspjelo niti jednom izborniku.

Naime, trener koji je u igračkoj karijeri nosio dres Veleža, Nantesa i PSG-a, te reprezentacije Jugoslavije, prvi je koji je na SP uspio odvesti čak četiri reprezentacije.

Istina, Srbin Bora Milutinović i Brazilac Carlos Alberto Parreira vodili su na SP-ima pet reprezentacija (s time da je Brazilac šest puta bio na Mundijalu, jer je dva puta vodio Brazil), to jest više reprezentacija od Halilhodžića. Ali ovdje valja naglasiti kako taj dvojac nije prolazio kroz kvalifikacije, već su reprezentacije preuzimali prije turnira ili igrali s reprezentacijama zemalja domaćina SP-a, koje su na završnom turniru po automatizmu. I zato je Halilhodžićev uspjeh daleko veći od njihovog.

Ipak, i u ovom nabrajanju ima dodatna zanimljivost. Od tri reprezentacije koje je do sad Halilhodžić odveo na Mundijal, samo je s jednom na njemu i nastupio. Obalu Bjelokosti odveo je na SP 2010., ali je onda dobio otkaz prije turnira u Južnoj Africi jer je s najjačom afričkom reprezentacijom kiksao na kontinentalnom prvenstvu. NA SP-u u Brazilu, 2014. godine, nastupio je s Alžirom, prošao je skupinu, ali mu je u produžetku presudila Njemačka, koja se potom i okitila svjetskim zlatom.

Na prošlo SP plasirao se kao izbornik Japana, ali do Dalekog istoka nije stigao, jer se uoči prvenstva razišao u mišljenju s vodstvom saveza, pa su mu oni uručili otkaz.

Ponavljamo, vjerujemo da mu se ovog puta neće dogoditi isto, tim prije što ga je osobno nazvao i marokanski kralj.