gdje gledati premier ligu

Bitka za Otok; počela je nova sezona najjače nogometne lige; Manchester City i Liverpool opet nemaju dostojnu konkurenciju...

05.08.2022 u 15:46

Bionic
Reading

Engleska nogometna liga (Premier League) počinje danas 'malim derbijem' Londona, utakmicom Crystal Palacea i Arsenala (21 sat, Arenasport 1, MAXtv). Pred nama je još jedna spektakularna sezona u najjačoj nogometnoj ligi, u kojoj Manchester City brani titulu, a Građanima će i dalje najveća prijetnja biti Liverpool...

Prošla sezona engleskog nogometnog prvenstva bila je fantastično napeta, a na kraju je Manchester City osvojio naslov prvaka s tek jednim bodom više od Liverpoola. Građani i Redsi vodili su borbu do samog kraja, a iza sebe su 'debelo' ostavili ostatak konkurencije. Recimo samo da je treći Chelsea zaostao za Cityjem čak 19 bodova, četvrti Tottenham bio je 'kratak' za 22 boda, a peti Arsenal imao je 24 boda 'minusa'. Pravu je rezultatsku katastrofu doživio Manchester United jer nije izborio Ligu prvaka, a za mrskim gradskim rivalom zaostao je čak 35 bodova.

U novoj sezoni ne treba očekivati previše promjena, dojam je da će - kao i u protekle četiri godine - borbu za naslov prvaka voditi Manchester City i Liverpool dok će se ostatak konkurencije pokušati uključiti, no minimalne su šanse za neko veliko iznenađenje.

Većina je momčadi već odradila najvažnije transfere, no do kraja prijelaznog roka ostala su još četiri tjedna i engleski će klubovi biti vrlo aktivni na tržištu do posljednjeg trenutka pa ne treba isključiti još poneki spektakularni dolazak na Otok.

Engleska Premier liga na kanalima Arenasport! Nova sezona najjače lige na svijetu počinje 5. kolovoza utakmicom Crystal Palace – Arsenal na Arenasportu 1 u 21 sat. Na kanalima Arenasport pratite prijenose svih 380 utakmica u sezoni jer sportskog uzbuđenja sigurno neće nedostajati.

Više informacija OVDJE.

MANCHESTER CITY

Pep Guardiola i čelnici Građana odradili su fantastičan posao još prije službenog početka prijelaznog roka. Na Etihad je u najzvučnijem ljetnom transferu iz dortmundske Borussije za 75 milijuna eura stigao ubojiti norveški napadač Erling Haaland, a za 48 milijuna eura kupljen je Kalvin Phillips, igrač koji je imao nekoliko odličnih sezona u Leedsu.

U isto vrijeme City je prodao dvije velike zvijezde - Raheem Sterling je za 55 milijuna eura završio u Chelseaju, a Gabriel Jesus prodan je Arsenalu za 45 milijuna eura. U redovima Topnika završio je i Ukrajinac Zinčenko, a Građani su na njemu zaradili dodatnih 37 milijuna eura. Etihad je nakon punih devet godina napustio i Fernandinho te se vratio u Brazil.

Realno, aktualni prvak City i dalje ima vjerojatno najjaču momčad u ligi, no do kraja prijelaznog roka ostalo je nešto manje od mjesec dana i Guardiola će zasigurno dovesti još nekoliko igrača. Prvi na listi želja je naš Joško Gvardiol, a City neće škrtariti. S druge strane je velika opasnost da ostanu bez jednog od najboljih igrača, jer Bernardo Silva blizu je odlaska u Barcelonu i to bi bio velik udarac ambicijama u novoj sezoni.

LIVERPOOL

Momčad Jürgena Kloppa u novu sezonu ulazi s velikom promjenom u sastavu. Anfield su napustili Sadio Mane (Bayern), Divoc Origi (Milan), Neco Williams, Ben Davies... Zadnju trojicu Redsi će nekako i prežaliti, ali odlazak Manea poprilično im je uzdrmao ambicije.

Zamjena je stigla iz Benfice, a za urugvajskog napadača Darwvina Nuneza Liverpool je platio 75 milijuna eura. Najveći posao odrađen je nešto ranije, kad je Mohamed Salah potpisao novi ugovor do 2025. godine.

Liverpool je i dalje jak, prošle sezone im je titula izmakla, ostali su za bod 'kratki' iza Cityja, ali Klopp ima sjajno izbalansiranu momčad koja je odmah na početku sezone osvojila trofej. Redsi su uzeli Community Shield (Superkup) nakon što su svladali baš Manchester City 3:1. Ako se po jutru dan poznaje...

CHELSEA

Klub je preživio turbulentne dane nakon blokade zbog sankcija sad već bivšem vlasniku Romanu Abramoviču. Srećom, u rekordnom je roku završena kupovina i Bluesi idu dalje s novim vlasnicima na čelu. Prošlu sezonu završili su na trećem mjestu, s 19 bodova manje od prvaka Cityja. No dojam je da Chelsea na terenu vrijedi puno više, posebice sad, kad je situacija u vlasničkoj strukturi kluba napokon stabilna.

U međuvremenu je trener Thomas Tuchel ciljano 'očistio' svlačionicu Chelseaja i otišli su Romelu Lukaku, koji je vraćen na posudbu Interu, Antonio Rudiger (Real Madrid) i Andreas Christiansen (Barcelona). Uz napomenu da su Rudiger i Christiansen otišli kao slobodni igrači, a do kraja prijelaznog roka velike su šanse da Stamford Bridge napusti i napadač Timo Werner. Kao moguća zamjena za njega spominje se Aubameyang koji bi se iz Barcelone vrlo rado vratio na Otok.

Zato je stoper Kalidou Koulibaly za 50 milijuna eura stigao iz Napolija, a za 55 milijuna eura od Man. Cityja kupljen je Raheem Sterling.

U ovom trenutku najveći Tuchelov problem je nezadovoljni Ngolo Kante jer traži novi klub, pa se može očekivati da će do kraja prijelaznog roka Bluesi biti aktivni na tržištu. Posebice jer se s Cityjem bore za našeg Joška Gvardiola. A jak adut u rukavu im je Mateo Kovačić, uz kojeg bi se Gvardiol puno lakše adaptirao na novu sredinu...

  • +15
Manchester City - Liverpool, Community Shield, 2022. Izvor: EPA / Autor: Andrew Yates

TOTTENHAM HOTSPUR

Dojam je da su Spursi za sada odradili možda i najbolji posao u ljetnom prijelaznom roku. Antonio Conte riješio se igrača na koje ne računa te je samo prodajom Bergwijna i Carter-Vickersa, igrača koji bi teško izborili priliku u prvoj momčadi, namaknuo više od 50 milijuna eura.

Puno je aktivniji Tottenham bio u kupovini - kao slobodan igrač iz Intera je stigao hrvatski reprezentativac Ivan Perišić dok je sjajni brazilski napadač Richarlison plaćen Evertonu čak 70 milijuna eura. Za 30 milijuna eura došao je veznjak Yves Bissouma iz Brightona te stoper Lenglet na posudbu iz Barcelone.

Momčad Tottenhama sad izgleda sjajno, s iskusnim Llorisom na golu, Harryjem Kaneom, Perišićem i Richardsonom u napadu te korektno pokrivenim veznim redom. Mogli bi Spursi biti ugodno iznenađenje u novoj sezoni...

ARSENAL

Topnici su odradili sjajan posao u prvoj polovici prijelaznog roka. Ciljanom kupovinom trener Mikel Arteta posložio je respektabilnu momčad koja će napokon imati značajnu ulogu u prvenstvu.

Od zvučnih imena Arsenal je napustio Alexandre Lacazette te se vratio u Lyon, a momčad je popunjena kvalitetnim pojačanjima. Gabriel Jesus stigao je iz Manchester Cityja za 45 milijuna eura, s njim je došao lijevi bek Oleksandr Zinčenko za 35 milijuna eura dok je ofenzivni veznjak Fabio Vieira prešao iz Porta za 37 milijuna eura. Sva su trojica odmah zauzela svoje pozicije u prvoj momčadi i sigurno će biti nositelji igre u novoj sezoni.

Arsenal već sada ima konkurentnu momčad, a još će se sigurno dodatno pojačati do kraja prijelaznog roka.

MANCHESTER UNITED

Iza Crvenih vragova sezona je za zaborav, ostali su bez Lige prvaka, a sad je najveće pitanje hoće li uspjeti zadržati Cristiana Ronalda. Na Old Traffordu bilo je izuzetno prometno, novi trener Erik ten Hag odlučio je krenuti 'od nule', pa su klub napustili Paul Pogba, Juan Mata, Edison Cavani, Jesse Lingard, Nemanja Matić, Andreas Pereira... A odlazaka i dolazaka do kraja prijelaznog roka sigurno će biti još.

Od pojačanja koja su do sada stigla na Old Trafford treba istaknuti da je potpisao stoper Lisandro Martinez iz Ajaxa za 60 milijuna eura, Christian Eriksen stigao je besplatno, a lijevi bek Tyrell Malacia plaćen je Feyenoordu 16 milijuna eura.

Realno, Ten Hagu treba čudo da United napokon proigra i uhvati korak s vodećim momčadima. I dalje sve ovisi o raspoloženju Cristiana Ronalda, za kojeg više nitko nije siguran donosi li više koristi ili štete ovoj momčadi. Njegove igračke kvalitete nikad nisu bile upitne, ali CR7 je nezadovoljan, želi igrati Ligu prvaka, a s Unitedom ove sezone to neće moći.

Crveni vragovi će se osloniti na mlade snage, treća su najmlađa momčad u ligi. Rashford je napokon zdrav, tu su Sancho, Lisandro Martinez i Wan-Bissaka, McTominay je godinu iskusniji... No ne treba se zavaravati, pravi štih ovoj momčadi će i dalje davati iskusni Bruno Fernandes u suradnji s Ronaldom, ako ostane... I naravno fenomenalni golman David de Gea, a koji je svojim obranama spašavao United još veće katastrofe.

Ten Hag bi na Old Traffordu vrlo rado vidio Marokanca Zyecha, vodio ga je u Ajaxu i jako dobro zna što ovaj može, no pitnje je hoće li Chelsea pristati na taj transfer. I sigurno neće biti jeftin...

  • +11
Manchester United 2022. Izvor: EPA / Autor: Stian Lysberg Solum

WEST HAM UNITED

Iznenađujuće dobru prošlu sezonu Čekićari su završili na šestom mjestu. Trener David Moyes ima kvalitetnu momčad koja nije igrala najljepši nogomet, ali ciljevi su ostvareni. U novoj sezoni trebali bi biti još opasniji.

Iskusni poljski golman Fabianski zadnja je crta obrane koju drže prekaljeni Cresswell, Dawson, Coufal i Zouma. Najbolji igrač i najveća zvijezda je veznjak Declan Rice (23), za kojeg Transfermarkt tvrdi da vrijedi čak 80 milijuna eura. Interes za Ricea je ogroman, pitanje je mogu li ga zadržati...

Za sada se ne zna kakva će biti sudbina našeg Nikole Vlašića jer na svojoj poziciji ima opaku konkurenciju u Argentincu Manuelu Lanziniju i Španjolcu Pablu Fornalsu. Velike su šanse da ga West Ham pošalje na posudbu, a to bi bilo idealno i za reprezentaciju jer Vlašić mora igrati.

Napad su pojačali Scamaccom, kojeg su platili Sassuolu 36 milijuna eura, a obranu Agueredom - stigao je iz Rennesa za 35 milijuna eura.

nositelji igre

Hrvati u engleskoj nogometnoj ligi

MATEO KOVAČIĆ (28), CHELSEA

Zvijezda Chelseaja, jedan od najvažnijih i najstandardnijih igrača Bluesa. Ovo će mu biti peta sezona na Stamford Bridgeu, trener Thomas Tuchel ga obožava i ima apsolutno povjerenje u njega. Kova je do sada odigrao 184 utakmice za Chelsea, a zabio je četiri gola uz 13 asistencija. Prema Transfermarktu je Mateo Kovačić vrijedan 42 milijuna eura, ali dojam je da nema tog novca za koji bi ga Bluesi prodali. Osvojio je s njima Ligu prvaka, Europsku ligu, UEFA Superkup i FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo, nedostaje mu samo titula prvaka. Možda ove sezone?

NIKOLA VLAŠIĆ (24), WEST HAM UNITED

Prošlog ljeta iz moskovskog CSKA za 30 milijuna eura stigao je u West Ham kao veliko pojačanje. No Nikola Vlašić je ipak stigao - prekasno. David Moyes već je posložio momčad Čekićara i jednostavno se nije uspio nametnuti i probiti u prvih 11. Ispred njega su i dalje Argentinac Manuel Lanzini i Španjolac Pablo Fornals. Vlašić je u prvoj sezoni odigrao 31 utakmicu i zabio jedan gol. No u prvenstvu je sakupio samo 553 minute na terenu, a ulazio je s klupe u zadnjim trenucima utakmica.

Moguće je da Vlašić do kraja prijelaznog roka završi negdje na posudbi, a mora igrati jer će izgubiti mjesto u našoj reprezentaciji za SP u Kataru krajem ove godine.

IVAN PERIŠIĆ (33), TOTTENHAM HOTSPUR

U London je Ivan Perišić stigao kao slobodan igrač nakon što mu je završio ugovor s Interom. Prihvatio je poziv bivšeg trenera Antonija Contea, a koji je započeo slagati momčad Tottenhama po svom ukusu. Perišić je iskusan, igrao je u najvećim europskim klubovima, iza njega su uspješne sezone u redovima Borussije Dortmund, Wolfsburga, milanskog Intera, Bayerna... Mjesto na lijevom krilu Tottenhamovog napada zajamčeno mu je bez obzira na to što mu je konkurent sjajni Son Heung-min. Sezona je duga, za sve će biti dovoljno minuta na terenu, a Perišić će imati priliku pokazati i dokazati svoju klasu i u najjačoj europskoj ligi.

ZLATNA SREDINA LIGE

Iza 'velike sedmorke' iz prošle sezone nekoliko je klubova koji su kvalitetom 'tu negdje' i pokušat će se izboriti za plasman u Europu. O tome će odlučivati detalji, no sigurno je da će svi oni biti velika prijetnja velikanima.

Tako bi zlatnu sredinu i ove sezone trebali držati Leicester City, Wolverhampton, Brighton, pa i Newcastle, klub u koji je ušao arapski kapital.

Leicester nije previše mijenjao, no velik udarac je odlazak Kaspera Schmeichela, golmana koji nastavlja karijeru u francuskoj ligi. Wolverhampton će se i dalje oslanjati na čvrstu obranu, a što zabiju, zabiju. Zato su Vukovi iz RB-a Leipzig doveli južnokorejskog napadača Hwang Hee-chana za 18 milijuna eura.

Brighton je ostao bez sjajnog veznjaka Bissoume jer je za 30 milijuna eura prešao u Tottenham.

Newcastle je dosta 'kemijao' u dosadašnjem dijelu prijelaznog roka, potrošili su 130 milijuna eura, ali niti jedna velika zvijezda koju su željeli dovesti na St. Jame's Park nije prihvatila poziv. Dojam je da ipak nije sve u novcu... No Svrake će biti konkurentne, složena je solidna momčad koja će se boriti za mjesto u gornjem dijelu prvenstvene ljestvice.

U tom je krugu i Aston Villa, a vodi je Steven Gerrard. Uspio je osigurati ostanak u ligi, a vrijeme je za korak naprijed. Dobio je Coutinha te će on imati sve ovlasti u ovoj momčadi, iz Seville je za 32 milijuna eura stigao stoper Diego Carlos, a iz Marseillea Boubacar Kamara. U Brightonu nikome neće biti lako uzeti bodove...

Everton se prošle sezone jedva spasio od ispadanja, a imao je i određenih financijskih problema te je morao prodati Tottenhamu svog najboljeg igrača Richarlisona za čak 70 milijuna eura. Trener Frank Lampard neće imati nimalo lak zadatak, momčad Evertona i nije tako loše posložena, ali pitanje je koliko je konkurentna u ovako jakoj ligi.

Velika je nepoznanica i Leeds jer je svog najboljeg igrača Raphinhu za 60 milijuna eura prodao Barceloni, a Kalvin Phillips je za 50 milijuna eura završio u Manchester Cityju. Iz RB-a Salzburg su stigli veznjak Brenden Aaronson za 35 milijuna eura te desni bek Rasmus Kristensen za 15 milijuna. Iz Bayerna je došao Marc Roca, iz RB-a Leipzig Tyler Adams, igrači koji će pojačati vezni red, a na lijevom krilu je Luis Sinisterra, za 25 milijuna eura prešavši iz Feyenoorda. Solidna je to momčad, barem na papiru.

Crystal Palace, Brentford i Southampton će biti 'tu negdje', čeka ih neizvjesna sezona i borba u donjem dijelu ljestvice.

Za kraj su ostali novaci u ligi, Fulham, Bournemouth i Nottingham Forest. Teška je prognoza za sva tri kluba iako je Nottingham potrošio čak 100 milijuna eura na pojačanja, a doveo je Lingarda i golmana Hendersona iz Man. Uniteda, Neca Williamsa iz Liverpoola za 20 milijuna eura... No pitanje je hoće li to biti dovoljno.

Istaknimo kako kladionice kao izrazite favorite za osvajanje titule, barem za sada, vide tek Manchester City. 'Građani' prema kladionicama imaju gotovo dvostruko više šansi od Liverpoola, dok je ostatak konkurencije daleko iza njih. Ako na City sada stavite 10 kuna i oni obrane naslov prvaka, dobiti ćete 16 kuna (koeficijent 1,60). Uplatite li na 'redse', zarada će vam biti - 30 kuna (koeficijent 3)! Ostali? Prvi sljedeći je Tottenham na kojeg je koeficijent 15, na Chelsea je 18, a na Manchester United čak 35! Novaci u ligi - Fulham, Nottingham i Bournemouth - za sada su na koeficijentu 999 da će osvojiti naslov prvaka.