HRVATSKI KUP

Bitka za finale; tko je gazda u gradu Splitu?

22.04.2015 u 11:19

Bionic
Reading

Danas su na rasporedu uzvratne utakmice polufinala Hrvatskog nogometnog kupa. Prvog finalistu saznat ćemo u Parku mladeži gdje od 16.30 (Arenasport 3) Split dočekuje Hajduk. Na Poljudu je bilo 1:1

Split je nanizao tri remija istovjetnim rezultatima (1:1), no u svakom od njih je imao vodstvo i prikazao vrlo dobru igru. U posljednjem dvoboju protiv Istre su imali nekoliko prilika za povećanje prednosti, na kraju je domaćin izjednačio iz dvojbenog kaznenog udarca. Nije trener Vulić bio previše zadovoljan takvim raspletom svjestan kako je to bila velika prilika potpuno se uključiti u borbu za četvrto mjesto koje će možda voditi u EL.

'Respektiram Hajduk, oni su vrlo dobra momčad, ali mi smo pokazali da možemo dobiti svakoga. Dodatno samopouzdanje su nam dale ove dvije utakmice s njima, sada je na redu treća, sto posto smo u njoj, odigrat ćemo najbolje što možemo i uvjeren sam da možemo ostvariti svoj cilj', najavio je utakmicu prvi napadač Splita Sokol Cikalleshi.

U te dvije nedavne međusobne utakmice Split (prvenstvo pobjeda 2:1, u Kupu 1:1) je u većem dijelu bio u podređenom položaju. Bez želje za nadigravanjem postavili su se dosta oprezno i pragmatičnom igrom ostvarili željene rezultate. Nije na odmet spomenuti kako su dva od tri pogotka zabili iz dvojbenih kaznenih udaraca. Velike igre i puno propuštenih prilika s njihove strane nije bilo.

Ne treba to čuditi, nema trener Vulić atraktivnu ekipu s puno tehnički dotjeranih igrača. Međutim, Vidović, Blagojević, Roce, Bagarić.... sve su to fizički vrlo potentni igrači koji mogu stvarati probleme mladim igračima Hajduka.

'Igrat ćemo kao da je 0:0, kao da nema prednosti. Moramo dati gol, jer ako ćemo samo čuvati, onda nećemo sačuvati. Nismo uspjeli u zadnje dvije utakmice, ne smijemo se na to oslanjati ni danas', poručio je trener Vulić.

Njemu nedostaju lijevi bek Glavina i ofenzivac Erceg, no ne bi to trebali biti nenadoknadivi hendikepi. Na Parku mladeži više ne stanuje ni Kamerunac Belle s kojim je raskinut ugovor, ali njega ionako već neko vrijeme nije bilo u konkurenciji.

Ako Split ne zna sačuvati prednosti, što tek kazati za Hajduk. Teško se sjetiti svih utakmica u kojima su prokockali prednost u posljednjih desetak minuta. Dovoljno se sjetiti dva derbija s Dinamom, nedavno gostovanje protiv Istre, pa na koncu i zadnje kolo u jadranskom derbiju protiv Rijeke.


Dugo Rijeka nije izgledala tako slabo i nezainteresirano na Poljudu kao u subotu, što je Hajdukova mladost umalo uspjela naplatiti. Postavio je trener Vučević nekoliko debitanata na travnjak (Grbić, Tudor, Juranović) i to je izgledalo sasvim solidno. Nekoliko velikih promašenih prilika je kasnije došlo na naplatu. Kako to obično biva, iskoristili su gosti akutne probleme Hajduka na lijevoj strani gdje baš svatko može probiti kad god se to sjeti. Jozinović i Kurbanov su kao statisti promatrali Tomečaka koji je jednom zabio, a drugi put asistirao.

Kao i obično, igrači su po završetku utakmice popadali po travnjaku razočarani još jednim tužnim raspletom. Prečesto ove sezone da bi bilo slučajno. I s takvim pritiskom ulaze u utakmicu koju moraju pobijediti za kakav takav spas sezone.

'Nadam se da ćemo odigrati utakmicu koja će nas odvesti u finale Kupa. Nemamo što čekati, krenut ćemo na pobjedu od prve minute, ali moramo biti koncentrirani cijelu utakmicu', rekao je Vučević kojem se nakon odrađenih kartona vraća važan veznjak Sušić:

'On je vrlo bitan igrač, znaju se njegove vrijednosti. Morat će promijeniti neke stvari, vjerujem da će moći.'

Aludirao je novi trener na njegovo 'carinjenje' lopte koje u 'novom' Hajduku ne bi smjelo postojati. Pitanje je samo imaju li gosti igrače koji to mogu sprovesti u djelo.

Mladi Tudor je spretnim golom protiv Rijeke očito kupio mjesto u početnom sastavu ako je vjerovati novinarima. Doduše, autor ovih redaka pomalo sumnja u takav rasplet jer je riječ o igraču kojeg su prije četiri dana lovili grčevi u 60. minuti. Nije on oslonac ekipe kojeg bi momčad trebala i mogla trpjeti u tih sat vremena koliko bi možda opet mogao izdržati. K tome, Mikanović je odigrao sasvim solidnu utakmicu na desnom boku u potpunosti zakočivši Anasa Sharbinija.

Juranović u sredini nije pokazao previše, vidi se kako nema iskustva igranja na prvoligaškoj razini. Nekoliko puta je zakašnjelim reakcijama doveo u probleme cijelu ekipu.

Ipak, čini se da će ključan element igre Hajduka biti njegova realizacija. Oni će vjerojatno stvoriti nekoliko velikih prilika, no nastave li Milevskij i društvo promašivati, Split će nastaviti borbu za Rabuzinovo sunce.

U odnosu na Rijeku u momčad se vraća i vratar Kalinić. Izvan kadra od onih koji bi konkurirali za nastup su veznjak Balić i bek Vršajević. Kapetana Maloču je Vučević otpisao ranije, a špekulira se kako isto čeka i napadača Maglicu. Sportske novosti ga najavljuju na klupi, kuloari bruje kako neće biti ni među 18....