SVI OSTALI NA KUPU

Bilić: Ne jamčim uspjeh, već požrtvovan rad

23.10.2009 u 17:04

Bionic
Reading

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza prihvatio je Bilićevo izvješće za prethodno razdoblje te će njemu i njegovim suradnicima iz stručnog stožera produžiti ugovor za sljedeći kvalifikacijski ciklus

Uz hvalospjev za iskrenost, požrtvovnost i hrabrost Slaven Bilića, predsjednik HNS-a Vlatko Marković objavio je jednoglasnu odluku Izvršnog odbora da aktualni izbornik hrvatske nogometne reprezentacije ostane na tom mjestu i sljedeće dvije godine.

'Sve je završeno na način koji smo očekivali i priželjkivali. Bilić je podnio izvješće koje je započelo rečenicom: Za sve što je bilo loše, ja sam kriv. Nogometni trener sam bio 32 godine, dugo sam u nogometu, no nikad nisam vidio ovakvo izvješće. To može napisati samo netko s visokom moralnom vertikalom. Mi ćemo osigurati superkvalitetne momčadi za pripreme, za novi kvalifikacijski ciklus, u kojima će izbornik i njegov stožer moći i uigravati momčad i eksperimentirati', kazao je Marković dodajući da su i HNS i Bilić posljednjih dana dobili puno jako dobrih ponuda. No ni o čemu konkretnome nije želio pričati. Tek je dodao da su uvjeti u novom ugovoru isti kao ranije.

Slaven Bilić djelovao je zadovoljno. Priznao je svoje pogreške, ali ih novinarima nije htio predočiti.

'Zahvaljujem HNS-u na ukazanom povjerenju. Dao sam analizu i stručni izvještaj o neuspješnim kvalifikacijama za SP i jako mi je drago da smo kao stručni stožer, nakon igrača i javnosti, dobili i povjerenje HNS-a. Mi odmah krećemo s pripremama za nove kvalifikacije, ali ne jamčimo uspjeh, nego pošten i požrtvovan rad', kazao je Bilić i ipak priznao kao pogrešku utjecaj euforije stvorene temeljem dobrih rezultata do utakmice s Engleskom u Maksimiru:

'Tako nešto više si ne smijemo dopustiti. Iz svega smo izvukli pouku.'

Bilić je kazao i da nitko iz reprezentacije nije otpisan, ali da će se poštivati želje igrača koji žele napustiti momčad. Tako je podsjetio da je svojedobno putovao u Glasgow na razgovor s Dadom Pršom i da će isto tako učiniti i u slučaju Ivice Olića.

Posebnu pozornost medija privukla je sad već legendarna noć u Rovinju kad su neki igrači teturajući ulazili u hotel. Izbornik je kazao da je oduvijek takvih stvari bilo, ne samo u našoj reprezentaciji i da u cijeloj priči ne vidi ništa problematično. Spomenuo je da su tek dvojica mladih igrača popila malo više i da je zajednički izlazak cijele momčadi dokaz sjajne atmosfere i homogenosti:

'To je bilo pet dana prije utakmice. Znali smo da će se dečki opustiti. Ništa spektakularno'.