ZAVRŠETAK KVALIFIKACIJA

Bilić na Grke bez Olića, Pranjića i Petrića

28.09.2011 u 13:04

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom još su dva kvalifikacijska ogleda za odlazak na Euro 2012. u Poljskoj i Ukrajini, a izbornik Bilić objavio je popis igrača s kojima bi već u Ateni mogao amenovati nastup na ovom natjecanju

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju 7. listopada u Ateni očekuje možda i odlučujuća utakmica kvalifikacija za odlazak na Euro 2012. godine. Naime, pobjedom protiv Grka, Bilić i igrači osigurali bi prvo mjesto u skupini te bi dvoboj protiv Latvije u Rijeci 11. listopada bio revijalan.

Deset dana prije tog dvoboja u Grčkoj, Bilić je objavio skraćeni popis igrača na koje računa za te oglede, a na njima nije bilo mjesta za Ivicu Olića, Mladena Petrića, danijela Pranjića, Ivu Iličevića i Manuela Pamića. S time da, zbog kartona, za utakmicu protiv Grčke, Bilić ne može računati ni na Darija Srnu.


'Petrić je u našem mandatu bio jedan od stožernih igrača i najvećih otkrića. Na njegovu žalost, u međuvremenu su se pojavili novi igrači čija je sadašnja forma bolja od Mladenove i njih pet su sada ovdje. Od Mladena očekuje da se vrati u formu koja ga je krasila dok je bio jedna od  naših udarnih snaga', pojasnio je Bilić Petrićev izostanak, a onda se posvetio Bayernovom dvojcu, Pranjić - Olić.

'S Pranjom je problem što u Bayernu nema nikakvu minutažu. Trener ga vidi na poziciji bočnih ili centralnih veznih, pa u ovoj našoj momčadi zasad za njega na tim mjestima nema prostora. Bio je na širem popisu, pratit ćemo ga i dalje i, čim mu se ukaže prilika, pozvat ćemo ga nazad. Što se Olića tiče, s njim komuniciram stalno, pa sam tako i jutros (op.a. - u srijedu). Svi znamo tko je i što je Ola i kakva je njegova vrijednost. On je jedinstven, ne samo na našim prostorima. Ola je nezamjenjiv, ali samo kada je pravi. Zaključili smo da nije u formi i u stanju ispuniti zahtjeve kakve od njega očekujemo u sljedeće dvije utakmice. Bolje je da ne srljamo i da se polako vraća kroz treninge i utakmice s Bayernom, te da se čim prije vrati k nama.'

Nahvalio je Bilić reprezentativce koji su s Dinamom doživjeli poraz u Lyonu:

'Kelava je u 45. minuti spasio Dinamo potpunog debakla, Vida je bio odličan, dok je Šimunić dobio priliku tek u drugom dijelu i odigrao je rutinski, staloženo. Doduše, utakmica je tada praktički već bila riješena, ali nemam zamjerki na njihovu igru.'

Od dvoboja s Grčkom Bilić očekuje pobjedu.

'Vrlo rijetko odustajemo od našeg stila igre, a taj na nogomet i leži jer imamo profil igrača koji može igrati ofenzivno. Igrači su do sad uvije pozitivno odgovarali na naše zahtjeve i tako očekujem da bude u Ateni. Tražit ćemo da težište igre prenesemo na njihovu polovinu, pred njihov gol i da imamo loptu što više u našem posjedu. Nećemo se ići braniti, to jest postavit ćemo se kao i kad se branimo protiv bilo koje druge reprezentacije. Međutim, Grčka je već deset godina u vrhu europskog nogometa, uz Španjolsku možda ima najuigraniji sastav i igraju najpragmatičniji nogomet. Kod njih nema srljanja i ne gube glavu', zaključio je izbornik Bilić.  

Na popisu su vratari: Stipe Pletikosa (FC Rostov), Danijel Subašić (Hajduk), Ivan Kelava (GNK Dinamo),

braniči: Darijo Srna (Šahtar), Vedran Ćorluka (Tottenham), Šime Vrsaljko (GNK Dinamo), Dejan Lovren (Olympique Lyonnais), Josip Šimunić (GNK Dinamo), Ivan Strinić (FC Dnipro), Gordon Schildenfeld (FC Eintracht), Domagoj Vida (GNK Dinamo)

veznjaci: Ognjen Vukojević (FC Dynamo Kijev), Ivan Rakitić (Sevilla), Tomislav Dujmović (FC Dinamo Moskva), Luka Modrić (Tottenham), Milan Badelj (GNK Dinamo), Niko Kranjčar (Tottenham), Mato Jajalo (FC Köln), Ivan Perišić (BVB Borussia Dortmund)

napadači: Mario Mandžukić (VfL Wolfsburg), Eduardo Da Silva (Šahtar), Nikica Jelavić (Rangers), Nikola Kalinić (Dnjipro), Ivan Klasnić (Bolton)