PROBLEMI S OBRANOM

BiH se zagrijava za prave stvari u Lihtenštajnu

07.09.2012 u 14:59

Bionic
Reading

BiH bi kontra Lihtenštajna morala bez podcjenjivanja protivnika ući u utakmicu i riješiti je rutinski, a onda se spremiti za Latvijce, prvi pravi ispit na potpuno obnovljenom zeničkom Bilinom polju

Svoj put prema Brazilu večeras će otvoriti i naši prvi susjedi Bosanci i Hercegovci. Doduše, Safet Sušić i njegovi izabranici ne bi trebali imati pretežak zadatak - start kvalifikacija donosi im gostovanje kod jednog od nogometnih patuljaka, selekcije Lihtenštajna.

Činjenica je da su u BiH ovaj susret shvatili kao malo jače zagrijavanje za dvoboj sa Latvijcima narednog tjedna, no Pape Sušić itekako ima problema koji bi zabrinuli i reprezentacije sa mnogo širim izborom igrača. Već dugo BiH muku muči sa obranom, krpaju se improvizacijama, najčešće na lijevom boku, pa je vijest da se od nogometa oprostio Saša Papac uzdrmala stručni stožer.

Samo nekoliko dana prije okupljanja ozlijedio se i nekadašnji Hajdukovac Boris Pandža, koji će s terena odsustvovati šest mjeseci, a među odsutnima je i 'zagrebaš' Mensur Mujdža, pa će 'zmajevi' eksperimentirati u zadnjem redu kao nikada prije.

Uz kapetana Emira Spahića, koji je također bio upitan nakon udarca u glavu kojeg je zaradio u prošlom kolu Primere, Toni Šunjić iz ukrajinske Zorye će pokrpati rupu na stoperu, desno će Ognjen Vranješ koji kruh zarađuje u Krasnodaru, dok će lijevo vrlo vjerojatno silom prilika opet Sejad Salihović.

Naravno, defanziva nikada nije bila jače oružje ove selekcije i prvenstvo se i dalje nadaju da su u stanju zabiti više nego što primaju. Za to je zadužen Edin Džeko, koji bi sa dva gola prestigao rekordera Elvira Bolića i postao najbolji strijelac reprezentacije u povijesti. Džeko je udarna igla, no kada je u pitanju forma, onda je na prvom mjestu Vedad Ibišević, koji, s iznimkom posljednjeg kola i gostovanja Bayernu, u Stuttgartu igra odlično, a ove godine u dresu reprezentacije zabio je Velšanima i Brazilcima.


Staro pitanje kada je u pitanju Safet Sušić svakako je sustav. Pape mijenja mišljenje (pre)često, no sudeći prema sastavu kojeg je već sinoć izdiktirao novinarima u Vaduzu, vrlo je vjerojatno da će krenuti sa formacijom 4-4-2, gdje će Zahirović imati ulogu klasičnog zadnjeg veznog, Pjanić imati otvorene ruke da ordinira sredinom terena, Misimović se instalirati iza napadača, a posebnu ulogu dobiti - Avdija Vršajević. Od Hajdukovca Sušić očekuje da mu donese brzinu u sredini i transformaciji lopte, no obzirom da će mu ovo biti prvi pravi nastup za reprezentaciju, teško je reći koliki su mu dometi.

U svakom slučaju, BiH bi morala bez podcjenjivanja protivnika ući u utakmicu i riješiti je rutinski, a onda se spremiti za prvi pravi ispit na potpuno obnovljenom zeničkom Bilinom polju. Latvijci su daleko od laganog protivnika, no ako susjedi planiraju preskočiti Grčku i Slovačku na putu do Brazila, onda iz ovakvih utakmica poput ove dvije na startu moraju izlaziti kao pobjednici.