KAKVA GOLIJADA

BiH otvorili kvalifikacije s osam golova, ludi preokret Iraca

07.09.2012 u 21:37

Bionic
Reading

Bosanski nogometaši ostvarili su premijeru iz snova u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje će se za dvije godine održati u Brazilu

Premda Lihtenštajn nije suparnik od kojeg treba strahovati, pobjeda od čak 8:1 protiv bilo koga je za veliki respekt. Osam golova je Bosna i Hercegovina utrpala na stadionu u Vaduzu, a samo su se tri nogometaša upisala u strijelce.

Prividni je mir trajao sve do 26. minute, a onda je krenula bosanska oluja prema vratima domaćeg golmana Jehlea. Od tada, pa do kraja poluvremena, Lihtenštajn je primio - četiri pogotka. Prva dva je zabio Zvjezdan Misimović, a druga dva Vedad Ibišević. Čekao se naravno i Edin Džeko, a on je eksplodirao u nastavku. Zabio je sljedeća tri pogotka za BiH, a sve je zaokružio novim golom Ibišević.

U kompletnoj dominaciji Bosanaca potkrao se i pogodak domaće reprezentacije. U 61. je Christen potpisao taj počasni gol.

Recimo da je u 'istočnom derbiju' skupine I Gruzija s 1;0 pobijedila Bjelorusiju.

Talijanski strateg Fabio Capello krenuo je s poslom na izborničkoj klupi Rusije i to uz pobjedu. Na početku kvalifikacija za Mundijal 2014. godine u Brazilu njegova je momčad pobijedila Sjevernu Irsku 2:0.

Na stadionu Lokomotiva u Moskvi, gdje svakodnevno boravi nekadašnji hrvatski strateg Slaven Bilić sa svojim hrvatskim pomoćnicima i Vedranom Ćorlukom, Rusija je dominirala protiv Sjevernih Iraca, makar je, donekle, strepila za rezultat sve do kraja. Povela je Rusija golom Fajzulina u 30. minuti, ali je takav rezultat bio sve do dvanaest minuta prije kraja. Tada je dosuđen penal za domaćine, Širokov je bio strijelac, te su tri boda na startu natjecanja skupine F bila osigurana za Rusiju.

U toj je skupini odigrana još jedna utakmica. Azerbajdžan i Izrael su remizirali u Bakuu odigravši 1:1.

Izuzetno teško i u šokantnoj završnici su do tri boda došli Irci u skupini C. Pobijedili su Kazahstan u gostima 2:1, makar su do 89. minute gubili 1:0. Irska je bila bolja momčad na terenu, no domaćin je sve do završnice vodio pogotkom Konjsbaeva

I onda je Irska potpuno nenadano došla do preokreta, makar su domaćini već počeli slavlje. Prvo je najbolji strijelac Irske u povijesti, Robbie Keane, izjednačio u 89. iz jedanaesterca, da bi samo 60-ak sekundi kasnije Doyle zabio za pobjedu Irske.

SP kvalifikacije Europa, Skupina G, . kolo
Lihtenštajn 1 8 Bosna i Hercegovina
Strijelci
0:1 S. Salihovic (26') 0:2 Z. Misimović (31')
0:3 V. Ibišević (33') 0:4 E. Džeko (40')
0:5 E. Džeko (46') 1:5 M. Christen (61')
1:6 E. Džeko (64') 1:7 E. Džeko (81')
1:8 V. Ibišević (83')
Sastavi
P. Jehle
M. Stocklasa
Y. Oehri
D. Kaufmann
I. Quintans
F. Burgmeier
M. Polverino
P. Erne (71' T. Beck)
N. Hasler (89' F. Eberle)
V. Flatz (46' M. Christen)
D. Hasler
A. Begovic
E. Spahic
O. Vranjes
T. Sunjic
Z. Misimovic (78' M. Svraka)
S. Salihovic
M. Pjanic (79' D. Vrancic)
A. Zahirovic (78' S. Ibricic)
A. Vrsajevic
V. Ibisevic
E. Dzeko
Žuti kartoni
M. Christen 73'
T. Beck 76'