LOŠA UVERTIRA

[FOTO] Bezidejna Hrvatska poražena u generalki za Euro! Belgija istaknula najveće slabosti naše reprezentacije i brige za izbornika Zlatka Dalića

Bionic
Reading

U zadnjoj pripremnoj utakmici uoči početka Eura, Hrvatska je u Bruxellesu poražena od Belgije 1:0, a jedini pogodak postigao je Romelu Lukaku

Hrvatska je izgubila od prve reprezentacije s Fifine ljestvice. Poraz od papirnatog favorita ne bi trebao biti nikakav razloga za paniku, ali susret protiv jednog od kandidata za europski naslov još jednom je pokazao velike slabosti naše reprezentacije– bezidejnost u napadu te loše reakcije kod suparničkih prekida.

Bio je ovo osmi susret te dvije nacionalne vrste koje su sada u egalu, po tri pobjede imaju i Hrvatska i Belgija, a dva puta je završilo neodlučeno.

No više razloga za zadovoljstvo imaju 'Crveni vragovi' koji su si pobjedom dodatno podigli atmosferu u svlačionici, dok su pred hrvatskim izbornikom Dalićem besane noći, jer mora pronaći rješenja kako da neutralizira sve očitije mane u našoj momčadi, a koje su dobro poznate i našim suparnicima.

A vremena gotova da i nema, jer Euro počinje u petak (11. lipnja), a prvi susret naših zvijezda je nedjelju (13. lipnja) protiv Engleske na Wembleyju.

U uvodnih deset minuta hrvatski nogometaši sakrili su loptu domaćinu, ali bila je to jalova inicijativa, jer Dalićevi izabranici nisu stvorili niti jednu ozbiljnijiju situaciju s kojom bi ugrozili vratara Courtoisa. Nakon toga probudila se Belgija, ubacila u brzinu više i Hrvatska je upala u probleme.

Već u 11. minuti Brozović je bespotrebno izgubio loptu, ali Chadli je pucao loše s vrha šesnaesterca. Naša igra i dalje je bila bezidejna prema naprijed, a sve goropadnije je izgledao Lukaku.

U 31. minuti velika sreća za 'Vatrene', prvo je Lukaku topovski pucao i pogodio gredu, a onda je na odbijenu loptu glavom naletio Carrasco te je i njegov pokušaj završio na gornjem okviru gola.

Sedam minuta kasnije zatresla se Livakovićeva mreža. Nakon kornera i velike gužve u šesnaestercu, loše je reagirala obrana, a Lukaku se u petercu izborio za poziciju i iz blizine zabio pored nemoćnog hrvatskog vratara.

  • +22
Belgija - Hrvatska, pripremna utakmica za Euro Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Do kraja prvog dijela Hrvatska nije pronašla način da uzvrati na jednak način i Belgijci su zasluženo otišli na odmor s minimalnom prednošću.

U nastavku, u 52. minuti Hrvatska je upisala prvi udarac u okvir gola, Petkovićev pokušaj glavom bio je preslab za Courtoisa, a odmah u sljedećem napadu uzvratili su domaćini, Mertens u dobroj prilici nije bio precizan.

Dalić je pokušao izmjenama promijeniti tijek utakmice, ali nije bilo očitijeg pomaka. Poražavajuće je izgledalo kako je Hrvatska u sat vremena imala tek tri udarca od čega je samo jednom belgijski vratar morao reagirati.

Kako se bližio kraj, postalo je jasno da igrači obje reprezentacije odrađuju preostale minute i paze kako ne bi došlo do nekakve ozlijede, a takav bezvoljan tempo više je odgovarao protivniku koji je bez ikakvih problema držao prednost stečenu u prvom dijelu.

U 88. minuti najbolju priliku drugog dijela propustili su Belgijci, Lukaku je nadskočio svojeg čuvara, a Livaković sjajnom reakcijom spasio Hrvatsku, a u sudačkoj nadoknadi Courtois je obranio nezgodan udarac Brekala te sačuvao svojoj reprezentaciji pobjedu.

BELGIJA - HRVATSKA 1:0

BRUXELLES, Stadion kralja Baudouina. Bez gledatelja. Strijelac: 1:0 - Lukaku (37). Sudac: Deniz Aytekin. Pomoćnici: Beitinger i Schaal. Četvrti sudac: Osmers (svi Njemačka).

  • BELGIJA: Courtois - Alderweireld, Denayer, Vertonghen (od 46. Vermaelen) - Castagne, Tielemans, Dendoncker (od 82. Doku), Chadli (od 71. T. Hazard) - Mertens (od 68. Vanaken), Lukaku, Carrasco (od 81. E. Hazard ). Izbornik: Roberto Martinez.
  • HRVATSKA: Livaković - Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Barišić (od 46. Gvardiol) - Modrić (od 61. Pašalić), Brozović, Kovačić (od 61. Vlašić) - Rebić (od 61. Kramarić), Petković (od 70. Brekalo), Perišić (od 80. Oršić ). Izbornik: Zlatko Dalić.