VELIKA GENERACIJA

Belgijskih 11 - treći najskuplji sastav na svijetu!

05.09.2012 u 16:49

Bionic
Reading

O potencijalu belgijske reprezentacije puno govori i novac koji su europski klubovi utrošili na dovođenje igrača koji će se suprotstaviti Hrvatskoj 11. rujna u Bruxellesu. Eden Hazard i Axel Witsel koštali su otprilike po 40 milijuna eura, Moussa Dembele oko 15 milijuna funti, a Jan Vertonghen 'okruglih' 10 milijuna

Belgijski dnevnik La Derniere Heure tvrdi kako je očekivana početna postava belgijske nogometne reprezentacije vrijedna oko 180 milijuna eura. U pitanju je treći najskuplji početni sastav od svih svjetskih reprezentacija. Ispred su samo početne postave Brazila i Portugala.

O potencijalu belgijske reprezentacije, suparnika Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, puno govori i novac koji su europski klubovi utrošili na dovođenje igrača koji će se suprotstaviti Hrvatskoj 11. rujna u Bruxellesu. Eden Hazard i Axel Witsel koštali su otprilike po 40 milijuna eura svoje klubove, Chelsea odnosno Zenit iz Sankt Peterburga. Tottenham je, pak, za Moussu Dembelea platio 15 milijuna funti, a za Jana Vertonghena 10.

Belgija se može pohvaliti i činjenicom da je njezin reprezentativac Vincent Kompany kapetan u Manchester Cityju, a Thomas Vermaelen u Arsenalu.

Međutim, nakon treninga uoči prve utakmice belgijske reprezentacije u kvalifikacijskoj A skupini za Svjetsko prvenstvo u petak protiv Walesa, malo je tko želio govoriti o potencijalu momčadi.

'Dobra momčad se temelji isključivo na rezultatima', veli 43-godišnji izbornik Mark Wilmots, koji je najveći dio igračke karijere proveo u nejmačkom Schalkeu, a za belgijsku reprezentaciju je prikupio 70 nastupa uz 29 postignutih pogodaka.

Samo četvorica igrača s njegovog popisa igraju u Belgiji. Na upit je li prednost što reprezentativci uglavnom igraju u inozemstvu, samo je slegnuo ramenima.

'Ako ništa drugo, barem manje čitaju novine', rekao je Wilmots.

Napadač Romelu Lukaku, na posudbi u West Bromwich Albionu iz Chelseaja, dodaje kako ova generacija ne smije niti razmišljati o usporedbama s onom zlatnom iz osamdesetih godina.

'Nismo ostvarili ništa i moramo zadržati obje noge na zemlji. Ukoliko nadmašimo generaciju iz 1986. godine, tek onda možete o nama govoriti kao o novoj zlatnoj generaciji. Vidjet ćemo za par godina', poručio je Lukaku.

Belgija je na Svjetskom prvenstvu 1986. godine dogurala sve do polufinala, u kojem je izgubila s 2-0 od kasnijeg prvaka Argentine. Oba pogotka za Argentinu u tom polufinalnom ogledu postigao je Diego Maradona.