PACKE ŠTIMCU

Barić nam otkrio tko bi trebao biti Bilićev nasljednik

10.05.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Nakon što je aktualni izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić najavio svoj odlazak s funkcije nakon Eura počela je kampanja za njegova nasljednika

Obistini li se Bilićeva najava da će otići nakon Eura, hrvatska nogometna reprezentacija dobit će svog devetog izbornika, nakon Jerkovića, Poklepovića, Markovića, Blaževića, Jozića, Barića, Kranjčara te aktualnog Bilića. Osim ako se novo vodstvo Saveza ne opredijeli za Zlatka Kranjčara, koji je s reprezentacijom uspješno prošao kvalifikacije za SP u Njemačkoj, no tamo se nije proslavio u skupini s Brazilom, Japanom i Australijom.
Osim Cice, među kandidatima su Igor Štimac, Robert Prosinečki i Branko Ivanković, a nudio se i Miroslav Ćiro Blažević. Međutim, za Otta Barića, bivšeg izbornika, to se sve čini – guranjem.

'Kao prvo, moram reći da nije dobro da se zna da Bilić odlazi jer mediji se sada više bave njegovim nasljednikom nego onim što reprezentacija radi, što može i kako će napraviti nešto na Euru. Također, svi su unaprijed otpisali Bilića, a što će se dogoditi prođe li Hrvatska do polufinala i napravi neki veliki rezultat te se pokrene priča oko njegova ostanka?', postavio je pitanje Otto Barić.

Iako je rekao da ne želi sudjelovati ni u čijoj kampanji jer je sa svima u nogometnom svijetu, od Markovića, preko Mamića, do Štimca, prijatelj, s kojima je sve te stvari 'prožvakao' u četiri oka, ipak je iznio svoje mišljenje o nasljedniku.

Kada se već spominje Bilićev nasljednik, ne smiju se zanemariti ostali članovi stručnog stožera. Priznajem, ima kandidata koji bi znali voditi momčad, ali onaj koji je već šest godina u stožeru, koji se dokazao u klubovima, a to je Nikola Jurčević, bio bi najbolje i najlogičnije rješenje. Nijemcima, koji su na SP-u igrali pod vodstvom početnika Klinsmanna te stigli do svjetske bronce, došao je njegov pomoćnik Joachim Löw. I nije to jedini primjer u kojem su pomoćnici preuzimali glavna mjesta.

I Prosinečki je bio u stožeru?

Slažem se, Prosinečki se u kratkoj samostalnoj karijeri dokazao kao trener u Crvenoj zvezdi, no koliko znam, koncentriran je na svoj posao u klubu.

Iz te generacije još se nameće i Igor Štimac.

Prije nekoliko godina govorio sam da projekt Lige 16, koju je zastupao upravo Igor Štimac kao prvi čovjek Udruge prvoligaša, neće uspjeti. Naravno, to nema veze s izborničkom funkcijom, već želim potvrditi da se neki ljudi guraju na mjesta kojima nisu dorasli. Malo bi bio predsjednik Saveza, malo izbornik reprezentacije. Ja, kada sam bio trener, nikada nisam pomislio biti nešto drugo.

Za kraj, Barić se dotaknuo još uvijek aktualnog predsjednika Vlatka Markovića, čiju je praksu osjetio na svojim leđima.

Surađivali smo korektno. I moram otvoreno reći – istina je da je Markoviću na prvom mjestu reprezentacija. Također, nije zanemario ligu jer je upravljanje njome dao drugima u ruke, vjerujući da će oni to znati. Međutim, kada je u Splitu prije nekoliko godina ponestalo novca, onda im je za sve kriv Marković. A pitam ja sve – kakve Marković ima veze s klupskim politikama? Pa nije Marković kriv za to što su drugi forsirali Ligu 16, što su potpisivani nevjerojatni ugovori za koje klubovi nisu imali financijskih sredstava i što sada nemaju za život. Ne može Marković biti odgovoran za sve i zato nije zaslužio da se s njim ovako nabacuju, završio je Otto Barić.