neočekivana odluka

Barcelona ovakvo poniženje već dugo nije doživjela; sve je bilo spremno za povratak legende na Nou Camp, ali on se obećao Arapima...

06.07.2020 u 07:11

Bionic
Reading

Premda se posljednjih dana spominjao kao mogući novi trener španjolskog nogometnog velikana Barcelone, Xavi Hernandez (40) je odlučio produžiti ugovor s katarskim Al Saddom do srpnja 2021. godine

'Sretan sam što nastavljam posao u Al Saddu. Naš cilj je osvajanje naslova prvaka', kazao je Xavi Hernandez koji je tako demantirao pisanje španjolskih medija kako je baš on jedan od glavnih kandidata za nasljednika Quiquea Setiena (61) na klupi Barcelone.

'Jasno je da se želim vratiti u Barcelonu. Međutim, u svlačionici ne smije postojati negativna atmosfera', rekao je Xavi u još ožujku na pitanje je li potrebna promjena klupskog vodstva za njegov potencijalni povratak u klub.

Zanimljivo, Xavi, koji je Barcin rekorder sa 767 nastupa, je bio među kandidatima za klupu katalonskog velikana i u siječnju kada je Ernesto Valverde dobio otkaz. Međutim tada je smatrao kako još nije vrijeme za njegov dolazak na Camp Nou, a Barcelonu je pomalo iznenađujuće preuzeo Setien.

Nakon što je Barcelona ispustila šest bodova u šest susreta nastavka španjolskog prvenstva, sve se glasnije spominje kako će Setien na koncu sezone napustiti klupu katalonskog velikana.

U najužem krugu kandidata za novog trenera, uz Xavija, spominjali su se Nizozemac Ronald Koeman (57), Argentinac Mauricio Pochettino (48), Španjolac Roberto Martinez (46), te njegov sunarodnjak i trener Barcine B momčadi Javier Garcia Pimienta (45).

  • +7
La liga, Celta Vigo - Barcelona Izvor: EPA / Autor: LAVANDEIRA JR

A Xavijeva je odluka šokirala čelnike Barcelone, nitko nije očekivao da će ih i po drugi puta u samo nekoliko mjeseci na takav način odbiti. Xavi je bio 'prvi izbor' za novog trenera, svi su očekivali da će pristati i prihvatiti ovaj izazov. No kako se čini, iza svega stoji puno veća priča, problemi koje Barcelona ima neće se riješiti preko noći, a baš se zato legenda kluba ne želi, barem ne još neko vrijeme, vraćati na Nou Camp.

Pojedini španjolski mediji navode kako je Xavi ponudu Barcelone odbio jer ne želi da mu se u trenerski posao petlja Leo Messi koji se posljednjih godina pokazao kao najveći problem Barcine svlačionice. Istina, Argentinac je 'alfa i omega' ove momčadi, jedan od najboljih nogometaša svih vremena, ali u isto je vrijeme 'ubojica' trenera i suigrača koji mu nisu po volji. Priča ide tako daleko da neki tvrde kako se predsjednik Josep Maria Bartomeu obvezatno konzultira s Messijem kad je u pitanju angažman novog trenera ili dovođenje pojačanja.

Baš je zbog toga Xavi odlučio pričekati, ne želi sukob s Messijem kojeg je, zajedno s Iniestom, i dočekao u svlačionici Barcelone na početku njegove karijere te ga godinama 'formirao' kao igrača pomažući mu da se razvija na terenu i izvan njega. No, Messi je, čini se, ipak previše ozbiljno shvatio svoju ulogu u klubu, a Xavi ne želi raditi u takvim uvjetima...