EUROLIGA FINAL FOUR

Barcelona i Olympiacos najveći favoriti za tron

07.05.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Najbolje što može ponuditi europska košarka naći će se u Parizu, gdje će se od 7. do 9. svibnja održati Final Four Eurolige. Na završnici su se našli Barcelona, CSKA Moskva, Olympiacos te beogradski Partizan. Hrvatsku košarku predstavljati će Nikola Vujčić sa svojim Olympiacosom te Zoran Planinić u dresu CSKA

Košarkaška će sezona, što se tiče Eurolige, svoj zastor spustiti ovog vikenda u Parizu gdje se igra završnica najelitnijeg europskog natjecanja. Do samog kraja došle su najbolje momčadi Starog kontinenta, a jedino iznenađenje jest Partizan koji je na putu do Pariza izbacio Maccabi iz Tel Aviva. No, ostali su tu sasvim očekivano.

U petak su na rasporedu polufinalni susreti između Barcelone i CSKA iz Moskve te Partizana i Olympiacosa, dok ćemo u nedjelju saznati ime najbolje europske momčadi u ovoj sezoni.

Barcelona – CSKA Moskva

Barca je po mnogima najveći favorit za naslov, no da bi došla do trona, mora za početak svladati moskovski CSKA koji predvodi Zoran Planinić. Problem za katalonski klub leži u činjenici da su u dosadašnjih deset nastupa na završnici samo jednom otišli do kraja.

'Final Four je veliki događaj i drago mi je da smo ovdje. Već sam dva puta igrao u finalu i sada sam dobio novu priliku za trofej. Bilo bi to ostvarenje sna. Naš polufinalni protivnik CSKA je velika momčad, a za mene će to biti uzbudljiva utakmica jer ću se susreti s bivšim suigračima', najavio je centar Barcelone Erazem Lorbek.

Moskovski klub došao je do svog osmog uzastopnog Final Foura, što je vrijedno divljenja. Momčad koja u svojim redovima ima Šiškauskasa, Langdona i Planinića zaslužuje sav respekt.

'Imamo iskustvo ovakvih utakmica i, ako će biti neizvjesno, to bi nam moglo pomoći. Naravno, to nije presudno jer, ako se ne boriš i ne trčiš, gotov si. Motiva nam nedostaje jer većina nas zna kakvo uzbuđenje donosi trofej za prvaka Europe. Kada jednom osvojite, želite još. Barcelona je odlična, ali i mi igramo dobru košarku', govorio je Litvanac Ramunas Šiškauskas, nisko krilo Rusa.

Drugi polufinalni par je onaj između Partizana i Olympiacosa u kojem je na papiru grčki predstavnik favorit, no 'crno-bijeli' su ove sezone napravili veliki posao, pa se ni njihov plasman u finale ne bi smatrao senzacijom. Iznenađenjem da, ali ne i senzacijom. S druge strane, navijači i javnost od Olympiacosa očekuju ni više ni manje već naslov prvaka. Radi se o najskupljoj momčadi Europe koju predvodi Papaloukas, Klaiza, Childress i Vujčić. Oni praktički nemaju slabu stranu, no igra se jedna utakmica i sve je moguće.

'Očekuju nas teške utakmice. Samo iskustvo neće biti dovoljno jer ga imaju još neke momčadi. Moramo biti ozbiljni i imati respekt prema suparnicima. Volio bih pobijediti s Olympiacosom jer je to grčki klub. To mi je dva puta uspjelo s CSKA-om, a sada bih isto htio napraviti sa svojim zemljacima', bio je jasan Papaloukas kojem će to biti osmi Final Four u nizu, isto kao i Holdenu iz CSKA.