POLUFINALE LIGE PRVAKA

Barca u 93. minuti zasvirala blues!

06.05.2009 u 22:40

Bionic
Reading

Nevjerojatna drama dogodila se na Stamford Bridgeu. Chelsea je imao pobjedu nad Barcelonom i finale Lige prvaka u džepu do treće minute sudačke nadoknade, a onda je posve nevidljivi Messi asistirao Iniesti i s 1:1 Katalonci su izborili Rim 27. svibnja i susret s Manchester Unitedom za naslov prvaka Europe

Svi koji su priželjkivali finale Lige prvaka između Manchester Uniteda i Barcelone, došli su na svoje. Dan nakon 'crvenih vragova' prolaz u zadnju ovosezonsku utakmicu najcjenjenijeg klupskog natjecanja na svijetu osigurala je Barcelona odigravši 1:1 na Stamford Bridgeu s Chelsaejem. No veliku mrlju na uspjeh momčadi Pepea Guardiole bacio je loš sudac Tom Henning Ovrebo, koji je propustio dosuditi barem dva jedanaesterca za domaćine.

CHELSEA - BARCELONA 1:1 (1:0)

LONDON, stadion Stamford Bridge, gledatelja: 42.500; sudac: Tom Henning Ovrebo (Norveška)

Strijelci: 1:0 Essien (9), 1:1 Iniesta (90+3)

Chelsea: Čech - Bosingwa, Alex, Terry, A. Cole Essien, Ballack, Lampard - Anelka, Drogba (od 72. Belletti), Malouda

Barcelona: Valdes - Alves, Pique, Toure, Abidal - Xavi, Busquets (od 85. Krkic), Keita - Messi, Eto'o (od 90+5 Silvinho), Iniesta (od 90+4 Gudjhnsen)

Strašna Barcelona, ista ona koja je nedavno razvalila madridski Real na Santiago Bernabeu, nije uspjela zabiti pogodak ni u prvoj utakmici, ni u 92 minute uzvrata polufinala Lige prvaka, a onda je u trećoj minuti sudačke nadoknade Iniesta izjednačio na 1:1 i osigurao Kataloncima finale s Manchester Unitedom. Nakon 0:0 protiv Chelseaja na Camp Nou prije tjedan dana, u srijedu navečer, Barcelona je pri 0:1 iskazala veliko strpljenje i pogotkom kad su domaćini već naveliko slavili izborili utakmicu za naslov prvaka Europe.

Pepe Guardiola najavio je veliku utakmicu svoje momčadi u Londonu, no Guus Hiddink je po tko zna koji put dokazao da zna pripremiti svoju ekipu ma protiv koga igrala. Jednostavnije rečeno, Nizozemac je posve nadmudrio svog katalonskog kolegu, no na kraju je ostao i bez sportske sreće. Ruku na srce, Chelsea je nakon 0:0 na Camp Nou i izvrsne predstave u uzvratu, zaslužio plasman u finale. A zašto nije, to može zahvaliti i promašajima zicera i već spomenutom sucu.

Tri su situacije odredile konačnog pobjednika drugog polufinala. Jasno, prva se odnosi na devetu minutu i fenomenalan volej Essiena koji je sa 25 metara raspalio loptu koja se neobranjivo zakoprcala u mreži Valdesa. Premda to nije bila odigrana akcija, nego je Francuz zabio jedan 'otpadak' Franka Lamparda, pogodak je bio tako lijep da će se nesumnjivo vrtjeti još mjesecima na špicama raznih sportskih pregleda diljem svijeta.

Drugi ključni trenutak zbio se u 66. minuti kad je Abidal zaradio crveni karton zbog prekršaja na Anelki. S igračem manje ionako bezopasna Barcelona postala je još jalovija, a Londonci su rutinski, uz opasne, ali neiskorištene kontranapade, privodili utakmicu kraju. Na žalost po svoje napadače, 'blues' je u tom vremenu imao nekoliko izvrsnih prilika, no nije ih iskoristio i tada se dogodio veliki preokret.

To je, zapravo, ta posljednja, treća situacija koja je u konačnici odredila putnika u finale Lige prvaka. U 93. minuti, kad su domaćini već naveliko slavili, a čak je i Guardiola čestitao Hiddinku na pobjedi, posve nevidljivi Leo Messi asistirao je Iniesti na nekih 23 metra od gola domaćeg vratara, a napadač Barcelone lijepim udarcem svladao Čecha. Slavlje gostiju moglo je započeti bez obzira na to što je glavni sudac pustio igru još minutu, dvije.

Je li rezultat 1:1 realan? Ne! Valja ponoviti da je Ovrebo propustio barem u dva navrata zbog prekršaja ili igranja rukom dosuditi dva jedanaesterca za domaćine, a kad se tome pridoda i to da je Barca u okvir domaćeg gola pucala samo jednom (!), tad je jasno da je Chelsea zaista trebao otići u finale. Bez obzira na sve, Barcelona će se 27. svibnja u Rimu suprotstaviti 'crvenim vragovima' sira Alexa Fergusona i nadamo se da će u toj utakmici odigrati kudikamo bolje, na razini svog renomea.