1/4 FINALE LIGE PRVAKA

Barca lako sa Šahtarom, Rooney zasvirao 'blues'

07.04.2011 u 09:07

Bionic
Reading

Druga četvrtfinalna večer Lige prvaka protekla je u očekivanoj dominaciji Barcelone (5:1) protiv Šahtara na Camp Nou, ali i velikom suparništvu i izvrsnoj utakmici Chelseaja i Manchester Uniteda u Londonu (0:1)

Liga prvaka još je u utorak ušla u četvrtfinalnu fazu i ako su super pobjeda Reala nad Tottenhamom i posebno Schalkea nad Interom usred Milana bili iznenađujući u svojoj uvjerljivosti, onda u preostalim utakmicama igranima u srijedu nismo vidjeli ni izbliza takav spektakl. Jasno, nije riječ o tome da nismo mogli uživati u fenomenalnom nogometu, nego tek to da si Barcelona nije dopustila opuštanje protiv Šahtara, a  engleski derbi Chelseaja i Manchester Uniteda ponudio je čvrstu igru, specifičnu za otočki nogomet kakav gledamo svakog vikenda u Premiershipu.

Barca je sjajno odigrala početak utakmice i već u drugoj minuti Iniesta je iskoristio gužvu u kaznenom prostoru gostiju i pored pomalo anemičnog Darija Srne zabio za početno vodstvo Katalonaca. Šahtar je izvrsno uzvraćao, no sasvim je jasno da su nogometaši ukrajinskog kluba bili impresionirani i atmosferom na Camp Nou, ali i autoritetom suparnika. Neshvatljivo je što su sve napadači Šahtara ispromašivali. A onda im je Iniesta u 34. minuti izveo jedan od svojih čudesnih poteza i 20-metarskim dodavanjem omogućio Daniju Alvesu da jedan na jedan s golmanom Anrejom Pjatovim poduplala prednost Barcelone.

Početkom drugog dijela obrana Šahtara i treći je put kapitulirala; vrlo loša reakcija Ukrajinaca omogućila je Gerardu Piqueu da nakon kornera Xavija Hernandeza zabije i treći gol za domaćine te gotovo riješi pitanje polufinaliste iz tog dvoboja. Jednostavno rečeno, iako Barca nije ni izbliza bila onako dobra kako nas je naviknula, i takva je bila puno prejaka za Srnu i društvo iz Donjecka.

Pogodak nade za goste na Camp Nou bilo je djelo Srne koji je izveo 'slobodnjak' i Rakitskija koji je zabio za 1:3 u 59. minuti, no što im je to vrijedilo kad je Keita već minutu kasnije bombom s ruba kaznenog prostora i to nakon super dodavanja Lea Messija, ponovno vratio stvari na plus tri. Do kraja nije ostalo 4:1; Barcelona je i dalje stiskala, tražila novi gol, a peti pogodak u posljednjim minutama zabio je Xavi. Srna je odigrao cijelu utakmicu, a Eduardo da Silva ušao u 83. minuti i nije imao baš previše prilika da iskaže svoje neosporne golgeterske sposobnosti.

BARCELONA - ŠAHTAR 5:1 (2:0)
BARCELONA; stadion Camp Nou, 80.000 gledatelja; sudac Craig Thomson (Škotska)

Strijelci: 1:0 Iniesta (2), 2:0 Alves (34), 3:0 Pique (53), 3:1 Rakitski (59), 4:1 Keita (60), 5:1 Xavi (87)

Barcelona: Valdes - Alves, Pique, Busquets, Adriano (od 77. Maxwell) - Mascherano, Xavi, Keita - Iniesta (od 90. Afellay), Messi, Villa (od 70. Pedro)
Šahtar: Pjatov - Srna, Iščenko, Rakitski, Rat - Hubschman (od 82. Eduardo) - Costa, Jadso (od 70. Fernandinho), Willian (od 75. Alex) - Mhitarian, Luiz Adriano

Manchester United je u Londonu odigrao vrlo dobru utakmicu, a poveo je već nakon prvog udarca u okvir gola Chelseaja, jedinog u prvih 45 minuta. Domaćini su na Stamford Bridgeu u prvih 45 minuta bili bolji, no Wayne Rooney je iskoristio jedan izvrstan prodor i dodavanje neuništivog Ryana Giggsa u 24. minuti i zabio za vodstvo 'crvenih vragova'. S druge strane ispromašivali su se i Didier Drogba i Fernando Torres, a i gostujući golman, vremešni, ali još uvijek jako dobri Edwin van der Sar u nekoliko navrata pokazao je da unatoč navršenih 40 godina života još itekako vrijedi.

Rezultati 1/4 finala Lige prvaka:

Barcelona - Šahtar 5:1 (2:0),
Chelsea - Manchester United 0:1 (0:1) - uzvrati 12. travnja

Inter - Schalke 2:5 (2:2),
Real Madrid - Tottenham 4:0 (1:0)
- uzvrati 13. travnja

Početnih 20-ak minuta nastavka Chelsea je odigrao u jakom presingu, no bez prave prijetnje suparničkoj obrani. Sir Alex Ferguson očigledno ima protuigru za 'blues', jer ubojiti napad domaćina gotovo da je bio neprimjetan. Tek u 75. minuti, nakon slobodnog udarca Franka Lamparda, na sceni je opet bio Torres, no dojučerašnji napadač Liverpoola nije uspio svladati nizozemskog golmana na vratima Manchester Uniteda. Isti ishod 'okusili' su i Ivanović, Mikel i Anelka u posljednjim minutama susreta.

S gostujućom pobjedom u Londonu nogometaši Manchester Uniteda napravili su jako dobar posao uoči uzvrata na Old Traffordu, no daleko je to još od rješenja. Chelsea će u uzvratu pod svaku cijenu nastojati anulirati prednost 'vragova' i ako Carlo Ancelotti uvjeri svoje igrače da kod aktualnog lidera Premiershipa imaju šansi za iznenađenje, svjedočit ćemo zaista spektakularnom uzvratu.

CHELSEA - MANCHESTER UNITED 0:1 (0:1)
LONDON; stadion Stamford Bridge, 37.915 gledatelja; sudac Alberto Undiano Mallenco (Španjolska)

Strijelac: 0:1 Rooney (24);

Chelsea: Čech - Bosingwa (od 78. Mikel), Ivanović, Terry, Cole - Ramires, Lampard, Essien, Žirkov (od 70. Malouda) - Drogba (od 70. Anelka), Torres
Manchester United: Van der Sar - Rafael (od 51. Nani), Vidić, Ferdinand, Evra - Valencia, Carrick, Giggs, Park (od 90+4 Smalling) - Hernandez (od 78. Berbatov), Rooney